300 легла за болни от коронавирус, от които 63 поставени в отделни помещения за по-тежки случаи, които налагат изолация, столова и лекарски кабинети. В полева болница с тези параметри бе превърната спортната зала ОЗК „Арена Русе“ вчера от 100 военни от поделението в Русе и формированията в Шумен и Сливен. Представеното като военно учение преобразяване на залата за спортни и развлекателни събития в лечебница за болни от Ковид-19, е част от подготовката на общината за справяне с пандемията. 
Стройното подреждане на легла и шкафчета от военните бе наблюдавано от областния управител Галин Григоров, кмета Пенчо Милков, неговия заместник Димитър Недев и директора на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров.
„Има 300 легла, които бяха получени от Държавния резерв в Силистра. 237 от тях са в самата зала, а в специални зали има още 63 легла, които са предназначени за по-тежки случаи или пациенти, които трябва да бъдат изолирани. Има обособени места за медицинските екипи. Залата в Русе е многофункционална, което позволява да се изградят столова и санитарни възли. На входа ще бъде изградена приемната за пациенти. Има места, където да се обособят лекарски кабинети“, обясни началникът на военно формирование Шумен полковник Добромир Добрев.
„На практика за 3 часа леглата и шкафчетата бяха подредени. Предстои залата да бъде дезинфекцирана и запечатана, а оборудването ще остане на съхранение в нея“, обясни Спасимир Димитров, който е и координатор в акцията от страна на общината. Той определи подреждането на леглата като първа стъпка, а за предстояща посочи осигуряването на консумативи и специализирана техника за евентуално бъдещо лечение при епидемичен бум на болни от коронавирус.
До настаняване в Спортната зала на заразени с Ковид-19 ще се стига при запълване на капацитета на болниците в Русе и голям брой заразени. Подобно преобразяване на зали в болници вече се случи в няколко града на страната, между които София, Пловдив и Варна.