Постъпки в три посоки за разкриване на пунктове за изследване на коронавирус са задействани в Русе, но дали и кога идеите ще бъдат реализирани, все още не е ясно. Най-оптимистичен изглежда планът на лаборатория „Здраве“, която е на финалната права в подготовката за разкриване на специализиран пункт за пробонабиране. От частното заведение са се снабдили с апарат, а това, което спира реалния старт на тестовете, е липсващ консуматив.
„Затрудненията ни са големи. Всеки ден получавам телефонни обаждания, че доставката на липсващия кит се отлага. А повечето пациенти, които идват в лабораторията, се интересуват именно дали вече правим изследвания за коронавирус, кога ще започнем и са готови веднага да се тестват. Интересът е огромен“, коментира за „Утро“ управителят на веригата лаборатории д-р Розина Мирчева. В същото време споделя, че рязко е спаднал броят на пациентите, които си правят каквито и да е други изследвания, освен ако не е крайно наложително.
Предвижда се това да са т.нар. PCR тестове, при които се взима гърлен, носен секрет или слюнка. Те са по-бавни и по-скъпи, но обещават по-надежден резултат. 
Намеренията са пробите за изследване да се вземат от специално обособен филиал на лабораторията, вероятно този зад сградата на общината, след което да бъдат транспортирани в централата на „Здраве“, където ще се обработват. Дали обаче планът ще се реализира, тепърва предстои да стане ясно.
В същото време вече е поръчана друга апаратура, която предстои да се достави от чужбина. Средствата за нея дойдоха чрез намесата на кмета Пенчо Милков и организираната от него среща с местния бизнес, по време на която три големи фирми дариха необходимите финанси, за да се осигури апаратурата. Тя обаче едва ли ще бъде налична в близките 2 седмици, тъй като пътува от различни точки на чужбина. Което е логично в ситуацията на извънредно положение, затворени граници, неясни срокове за доставки и свръхнатоварено производство.  
По трето направление работи и УМБАЛ „Канев“, които също очакват висок клас апарат за диагностика на Ковид-19.