Близо четири пъти са се увеличили регистрираните безработни в Бюрото по труда в Русе през последната седмица в сравнение със същия период на миналата година, показват предварителните данни на Агенцията по заетостта. В първата седмица на извънредното положение от 16 до 23 март новите безработни са 201. Това са хора, останали без работа в кризата с епидемията от коронавирус, както и такива, завърнали се от чужбина, уточниха за „Утро“ от агенцията. За сравнение в периода 16-23 март 2019 година в Бюрото по труда в Русе са се регистрирали 62 безработни лица. 

Преобладаващо сега новите безработни са от сферите на преработващата промишленост, търговията, ремонт на автомобили и мотоциклети, хуманното здравеопазване и социална работа, транспорта, хотелиерството и ресторантьорство. От регистрираните безработни от началото на март най-голям дял са били заети в икономическа дейност, обобщиха от агенцията. 
Така към 20 март общо безработните русенци са 3478. Броят им е със 168 или 5,1% повече в сравнение с 20 февруари, когато той е бил 3310.
А иначе през изминалата седмица на март 43 безработни са започнали работа на първичния пазар, докато през същия период на миналата година те са били 60 души. Обявените свободни работни места от началото на март са 323.