242 са вече случаите на заразени с коронавирус в България, съобщи на брифинга в 17 часа председателят на оперативния щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

22 са новите случаи за деня. 16 от тях са в София. Нов областен град, където се регистрира заразата е Сливен. Там е регистриран 1 случай, в Пловдив – двама, в Плевен – един и в Благоевград – двама.

40 от тях са в лечебни заведения. Останалите се лекуван в домашни условия.

В отговор на въпрос на БГНЕС относно предстояща среща със Светия Синов, ген. Мутафчийски съобщи, че е говорил с вицепремиера Томислав Дончев и такава среща предстои. На нея ще бъде обсъдено провеждането на масовите събирания в православните храмове. Призив за прекратяване на службите до този момент бяха отправяни неколкократно от Националния оперативен щаб. Ген. Мутафчийски на предишни брифинги опбяви, че решението е на църквата.

Началникът на ВМА потвърди, че двете отрицателни проби на собственика на “Адванс Медиа Груп” Кирил Домусчиев, който днес беше изписан от болница, са направени в лабораторията на академията. Така, той става четвъртият излекуван от вируса. Вирусът не се е изчистил напълно при пациентка, която лежи във ВМА вече 22 дни.

Генералът съобщи, че пациентите от “Пирогов”, които бяха в критично състояние, вече са в стабилизирано, но тежко състояние.

Попитан за бързите тестове за коронавирус  ген. Мутафчийски каза, че с нашите вътрешни спорове създаваме прецедент в света. Ние легализирахме спор, който го няма в света, каза началникът на ВМА.

Ние няма да откриваме топлата вода. Трябва да следваме добрите световни практики, каза още той.