Вътрешен противокризисен щаб е сформиран в лечебни заведения „Медика“ във връзка с усложнената противоепидемична обстановка в България, съобщи собственикът доц.д-р Кирил Панайотов. Всеки ден лекари и здравни специалисти от болницата обсъждат идеи и подходи за справяне с разпространението на коронавируса чрез прилагане на извънредни мерки.
Всеки желаещ да влезе в сградата преминава през триажен пункт, който е разположен извън болницата. Температурата на пациентите се измерва чрез безконтактни термометри. Провеждат се анкети за контакт с пътуващи или завръщащи се от чужбина граждани. Потоците за пациенти и за работещи в стационара са разделени в съотношение 2:2. Свижданията са забранени. Близките на пациентите могат да оставят надписани пакети в определени часове в палатка пред болницата.
Дезинфекцията в коридорите и отделенията се прави четири пъти дневно. На входовете на сградата са поставени диспенсъри с дезинфектант. Служителите в триажния сектор са със специално работно облекло, а служителите на регистратурите са с маски и защитни очила. Прегледите на пациенти със симптоми на остри заразни заболявания се осъществява чрез специални защитни гащеризони и маски с филтър. 
„Медика“ вече е осъществила връзка с доброволци, които са изявили желание да помогнат с каквото е необходимо. Болницата е получила дарения от медицински маски, шлемове и други необходими материали. 
Опасността от недостиг на апаратура и човешки ресурс, която се очертава при бързо развитие на пандемията в България, може да бъде преодоляна при стриктно спазване на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, казват от лечебни заведения „Медика“ и призовават за отговорност към себе си, близките и останалите граждани.