Преспи по метър и половина, завъртени тирове и силен вятър от изток-североизток блокираха Русе по пътищата за Бяла и Разград вчера предиобед. Екстремната обстановка в края на март наложи Областно пътно управление да издаде заповед за спиране на движението за всички автомобили около 9.30 часа, след което екипи на Пътна полиция и КООРС започнаха да връщат леките коли от контролно-пропускателните пунктове край хижа „Приста“ и до Русофилите.
Опашката от тирове в посока Бяла се образува още преди Дъговия мост. Камионите чинно изчакваха по пътя към КПП, но в 9.30 часа се наложи да бъде спряно и движението за всички автомобили поради снегонавявания, нулева видимост и натрупани камиони. Джип на КООРС застана напреки на пътя до хижата, а екип на КАТ спираше колите и ги връщаше към града на обръщалото до отбивката за Долапите. Причината беше, че на Мойсев баир от вятъра със скорост 72 км/час се бяха образували преспи с височина 1.5 метра. Отделно пак там, поради завъртели се камиони по надолнището, се бяха натрупали около 30 тира, които трябваше да бъдат освободени от снежната хватка чрез издърпване с техника. На разклона за Иваново и Мечка пък четири камиона предприели рискови изпреварвания, в резултат на което блокирали пътя. Малко преди 12 часа техниката на пътното успя да пробие блокадата и пътят за Бяла бе отворен.
Същото бе и положението на пътя за Разград. Там опашката от камиони започна от бензиностанция ОМВ и стигна до Русофилите, където стоеше екип на КАТ. След 9 ч на разклона за Бъзън няколко тира се завъртели по надолнището в посока Писанец и блокирали пътя. Това наложи униформените да връщат колите преди Русофилите, но тези, които отиваха на работа в офисите по пътя за мотел „Рай“ и към автокъщите в посока „Дружба“, правеха обратни завои и тръгваха на аварийни светлини срещу автомобилите, които слизаха към града. Другият капан беше след Осенец в посока Разград, където също имаше натрупани тирове, които трябваше да бъдат издърпани. След 14 часа пътят за Разград бе освободен.