82-годишният председател на клуба по кану-каяк Тодор Бонев е доайен сред клубните шефове у нас. И както се казва, знае две и двеста, а в тази сложна обстановка едва ли има друг човек, който може да направи по-добър прочит на случващото се в българския спорт.

- Г-н Бонев, колко години бяхте председател на обединеното дружество „Дунав“?
- 6 години. И то във време, когато дружеството развиваше 22 вида спорт.
- А на кану-каяка?
- /Смее се/. Ами май цял живот.
- Помните ли такива времена като днешните?
- Абсурд! Светът е във война. Здравето на хората е по-важно от всичко, но ще е грешка, ако спрем и не работим. Най-лошото е, че изтърваме децата. Формата им ще падне дотолкова, че ще трябва да почват от нулата.
- Какво трябва да се прави тогава?
- Каквото и да си говорим, винаги става въпрос за пари. Без пари, особено в съвременния спорт, не може да се гради. Навремето получавахме средства от Българския спортен тотализатор и нямахме проблеми. Сега в Министерството на спорта изчисляват субсидиите по математическа формула, която дава предимство на клубове с големи резултати, т.е. се стимулира така нареченото някога високо спортно майсторство. Хубаво, от една страна това е правилно. Но как да стигнеш до високо майсторство, след като не се наливат средства в основите! Без основи накъде можеш да растеш? Наникъде. Иначе не съм против да се заделят пари за олимпийска подготовка, но нека се помисли и за спорта от „А“ и „Б“, за спорта в школите, откъдето ще излязат бъдещи шампиони.
- Какво не ви допада в работата на министерството?
- Ами то, освен да разпределя средства, нищо друго не прави. Има някакви допълнителни десетина програми, парите за които отиват бог знае къде - и толкова. Липсва тактика, стратегия, управленски подход. Спортът не е фабрика или фирма за призводство на буркани, а система, която се нуждае от стройна пирамидална структура. Какво прави министерството сега? Блокира всички сметки и по този начин смята, че е взето някакво много умно решение. Кога клубовете ще си получат парите? Да приемем, че ще е най-рано през май, когато „Локомотив“ ще е пред издъхване. И няма да е така само при нас. Много се надявам, че тази криза с коронавируса ще отмине по-бързо. Но пак казвам - да се бездейства напълно ще е много груба грешка.