Между 500 и 600 са вече хората, поставени под карантина в областта, съобщи вчера директорът на Регионалната здравна дирекция д-р Маргарита Николова. Само вчера в инспекцията са пристигнали анкетни карти на близо 300 русенци, влезли в страната през Дунав мост и други пунктове в страната, които са посочили, че ще изкарат принудителната домашна изолация на адресите в Русе и региона. 
Такъв ангажимент е поела и 52-годишна русенка, засечена от полицията, че не спазва наложената й карантина за Ковид-19. Жената се върнала от рискова държава и получила нареждане от здравната инспекция да не мърда от дома си 14 дни. Вместо да използва широко оповестените телефони за доставка на храна и лекарства по домовете обаче, жената решила, че спокойно може да наруши забраната да излиза и отишла в квартален хранителен магазин в „Здравец“ да си пазарува. Точно в този момент екип на Второ РПУ отишъл на проверка в апартамента й. След като не била открита на адреса си, униформените образували срещу нея досъдебно производство за нарушение на предписания й принудителен престой вкъщи. Случаят е предаден на Районна прокуратура. 
Предстоят разпити на свидетели, ще се види дали жената има роднини, ще се изискат за проверка документи и ако се установи, че тя е напуснала дома си без причина, ще бъде подведена под отговорност за неспазване изикването на карантинирани хора. Наказанието за подобно нарушение е 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева, така че случаят трябва да бъде огледан от всички страни, за да се вземе решение, каза за „Утро“ председателят на Районна прокуратура Яна Илиева.
Проверките на полицията не са открили други нарушители на карантинния режим, уточни директорът на ОД на МВР Теодор Атанасов.