Потокът от хора в арести и затворнически общежития е голям и непрекъснат. Влизат и излизат хора от различни градове и държави, но дали някой следи за тяхното здравословно състояние и дали не са носители на зараза с коронавирус?! С този въпрос и притеснения се обърнаха към „Утро“ близки на осъден, излежаващ присъда в затворническо общежитие от открит тип. Според обезпокоените хора в затвора няма строг контрол за сметка на многобройното струпване на осъдените от близко и далеч, което е потенциален риск.
„Конвоирането на задържани е забранено. В арестите всички се преглеждат щателно и мерките за дезинфекция и стриктна хигиена се изпълняват. Забранени са свижданията на задържани с близките им като единствено е възможно да се срещат с адвокати и нотариуси след изрично дадено разрешение“, обясни за „Утро“ окръжният прокурор Георги Георгиев, като уточни, че мерките са в сила за русенския арест именно с цел намаляване риска от разпространение на Ковид-19.
Така например, заловена групичка мароканци на Дунав мост отпреди няколко дни е изолирана в отделни помещения, няма достъп и контакт до останалите арестанти, а задържаните се извеждат самостоятелно, когато останалите са по килиите си. 
Именно заради извънредното положение Висшият съдебен съвет ограничи до минимум делата, които се гледат в условията на пандемия. От тук следва и друг пример - двама задържани, пожелали доброволно да бъдат осъдени и вкарани в затвора след направени самопризнания, не успяха да получат наказания. Затова те ще чакат в ареста отмяна на извънредните мерки, за да бъдат официално осъдени и приведени в затвор.