Създадено от А1 първо по рода си безплатно приложение помага за опазване от телефонни измами, съобщи телекомът. A1 Guard е достъпно за абонатите на всички мобилни оператори у нас, както и за ползвателите на фиксирани телефони от А1. Услугата е част от  кампанията в партньорство с МВР за защина на потенциалните жертви на това коварно престъпление и справянето с него.
Стартът на приложението съвпада с обявеното извънредно положение в България и пандемията от COVID-19. Практиката на МВР показва, че телефонните измамници са креативни и често се насочват към актуалните събития, за да звучат достоверно. Подобни рискове съществуват и в момента, тъй като вече беше обявено създаването на доброволни организации, които да помагат на възрастните. Това събуди страховете, че телефонните измамници биха могли да се представят за доброволци  или за медици, предлагащи лечение срещу опасния вирус на техен близък.
А1 Guard предупреждава за потенциални телефонни измами, като позволява да бъде ограничена входящата комуникация с непознати на ползвателя номера. Приложението се състои от две части - Управляващ номер и Защитен номер. Решението дава възможност за автоматично блокиране или пренасочване на входящите обаждания на защитения номер към друг - управляващ потребител, предварително избран от защитения абонат. Управляващият потребител определя т.нар. безопасен списък с до 30 номера, които могат свободно да се свързват със защитения абонат, и получава нотификация при всяко входящо обаждане от непознат номер към Защитения, което е извън този списък. Управляващият номер може да ползва смартфон с операционна система Android или iOS. Изискването за защитените номера е да разполагат с Android устройство, а в случай че ползват стационарен телефон на А1, iOS устройство или такова без операционна система, то те могат да използват функциите на приложението чрез предварителна инсталация на безплатен номер 1441.