Контролно-пропускателните пунктове за ограничаване на безпричинното влизане и излизане от Русе породиха смесени чувства.
Ограничението беше въвеведо в събота и всички пътуващи трябваше да представят основателна причина за напускане на града. Част от хората споделиха във фейсбук, че са били връщани щом са посочили, че отиват на село да си нагледат имота и градината или да посетят роднини. На други пък е била дадена зелена светлина.
Като цяло мярката се приема с разбиране, но все още има неясноти при прилагането й. Те явно ще бъдат изчиствани в движение от днес - първия работен ден след въвеждането й. Работещите в друго населено място имат срок до вторник да си извадят съответната бележка, за да се придвижват безпроблемно. За тези, които живеят на адрес, различен от вписания в личната им карта, в сайта на МВР е пусната бланка, която трябва да попълнят, за да удостоверят причината за пътуването си. 
„Имаме поставени 5 КПП-та на изходите на града. Не сме срещнали проблеми, гражданите са добросъвестни и подхождат с разбиране, когато ги връщаме обратно, когато са предприели пътуване без основателна причина. Пропускат се само тези, които работят извън града и го декларират с подпис и печат от работодателя си или тези, които имат медицински причини и предоставят съотвената документация“, коментира за „Утро“ директорът на Областната дирекция на МВР Теодор Атанасов. 
Той бе категоричен, че не се пропускат хора дори при представяне на нотариален акт, че притежават имот на село, каквото условие се прокрадна в интернет. А единствено тези, които имат постоянен или настоящ адрес в съответното населено място.
„Около 15 са служителите, които денонощно дежурят на входовете и изходите на града, което е известно затруднение за дейността ни, но въпореки всичко имаме капацитет да се справим“, посочи още Атанасов, като допълни и, че по график всеки ден униформени следят за хората, поставени под домашна карантина, чиито брой бе близо 200, но расте главоломно.  

Къде са постовете

- при км 11 на път I-2 Русе-Разград
- при км 6 на път I-5 Русе-Бяла
- при км 8 на път II-21 Русе-Силистра
- при км 2 на път III-501 Русе-Иваново-Две могили-Бяла