Служители на общинското звено „Контрол, охрана, обществен ред и сигурност“ са натоварени със задачата да следат за изпълнението на издадената в събота заповед на кмета Пенчо Милков, с която допълнително се ограничава излизането от дома без нужда и престоят на открито. Те ще обхождат забранените за посещения паркове, детски площадки и фитнеси на открито и ако открият хора там, ще ги подканват да се прибират в домовете си. 
Собствениците на кучета имат право да ги извеждат, като се разчита на съзнанието им да не използват домашните си любимци за параван за забранените за останалите разходки.
Собствениците на кафе автомати са задължени редовно да ги дезинфекцират, а работещите търговци трябва да следят клиентите им да спазват поне 1.5 м дистанция, освен това в магазините не бива да се допуска събиране на повече от двама души на възраст над 60 години. 
Нов ред има и в гробищните паркове, където посетителите трябва да спазват дистанция от 1.5 м и задължително да имат маски на лицата, а изкопаването на гробове и поставянето на паметни плочи ще става само от 13 до 18 часа.
На различни места в Русе и населените места в общината вече са поставени плакати с информация за опасността от коронавируса, начините на предпазване от него и призиви хората да не излизат от домовете си без причина.