Най-красивите, популярни и оживени места в Русе вчера изглеждаха като снимачен павилион за филм, който очаква актьорите, статистите, операторите и режисьора.
Улици, площади и паркове бяха непривично пусти, по булевардите преминаваха десетина коли на час, обичайният градски шум беше отстъпил на непривична тишина. Накратко - извънредно положение, ден десети.
Че всичко е реалност, а не грандиозен декор, показваха тези, които не се съобразиха със забраната за безпричинно излизане и разходки на открито, наложена от кмета Пенчо Милков в синхрон с предприетите на национално ниво мерки срещу разпространение на коронавируса.
В любимия Парк на младежта, например, само за няколко минути на различни алеи поне 5-6 души на зряла възраст правеха своя крос. Дама пък използваше една от пейките за уред, на който изпълняваше комплекс от упражнения. Далеч по-малко от спортистите, за които тренировките навън изглежда са били сред належащите им нужди, бяха хората, които разхождаха домашните си любимци. Най-голямото струпване на хора, впрочем, беше бригада, която работеше по изграждането на нови места за паркиране до блоковете, намиращи се непосредствено до алеите в парка.
Подобна бе ситуацията и на ремонтиращия се кей, на който преобладава строителна техника и майстори. Въпреки разкопаванията и там се забелязваха хора, излезли да направят кратка разходка.
Нито крутите мерки, нито духащият край Дунав вятър обаче, попречиха на част от рибарите да заметнат въдици е да си пробват късмета.
Абсолютно празни бяха детските площадки и фитнеси на открито.
Засега в града няма опасани с ленти или предупредителни табели съоръжения и паркове, но въпреки това изглежда, че масово хората се съобразяват с извънредното положение и въведените драстични ограничения.
Безлюдна бе и главната ул.“Александровска“, където се забелязваха броени пешеходци, предимно излезли да напазаруват.
Отново впечатлението е, че дори и малко на брой, навън са предимно хора на зряла възраст и пенсионери, които са сред рисковите групи и най-застрашени от усложнения при заразяване с Ковид-19.