По всичко личи, че ситуацията, предизвикана от пандемията на коронавируса, се усложнява, а това със сигурност ще удължи времето, в което училищата ще продължат да бъдат затворени, прогнозира началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева.
Компенсация за принудително опразнените класни стаи, макар и частична, е дистанционното обучение, което обхваща 20 000 ученици в областта и резултатите от него засега се оценяват като успешни.
Бройката на децата, които не разполагат с необходимите устройства, за да се включат в онлайн занятията, продължава да бъде 984 - както съобщихме в началото на миналата седмица, каза Росица Георгиева.
13 от медиаторите, които получават маски, ръкавици и дезинфектанти, допреди дни са разнасяли хартиени варианти на задачите за учениците. От сряда обаче обходите им са спрени, тъй като все още не е възможно да им се осигурят задължителните предпазни облекла. 
Най-много са децата, които не разполагат с компютри, смарт телефони и таблети във Ветово, в средищното училище в село Копривец, което обучава деца от няколко съседни села, както и от русенското „Алеко Константинов“. Има собственици на фирми, които са обявили, че искат да дарят компютърни устройства за такива деца от уязвими групи, от РУО сме изпратили справка от какво имаме необходимост, но досега в Русе и областта нямаме такова дарение. Нямаме никакви претенции, ще се радваме и на нова, и на стара техника, стига децата да могат да работят с нея и да се включват адекватно в процеса, каза Георгиева.
А от подобно компютърно оборудване учениците със сигурност ще имат нужда. До този момент по време на дистанционните учебни занимания само се преговаря преподаденият досега материал и се затвърждават знанията. Това ще продължи още няколко дни, но най-вероятно още през седмицата, която започва, ще се пристъпи към преподаване на нов материал.