Първите 50 предпазни шлема, които Русенският университет изработи, след като се включи в националната кампания за производство на тези специфични и важни за медицинските работници в борбата им с коронавируса пособия, бяха дарени вчера от ректора проф.Христо Белоев на УМБАЛ „Канев“. Дарението бе прието от директора на болницата Иван Иванов.
В производството на маските участват преподаватели от катедрата „Телекомуникации“. Само за няколко часа в университета са получени 600 заявки от здравни заведения в региона, което ще наложи включването на още млади учени, за да се удвои капацитетът на производството.
Кампанията се организира от столични зъболекари и се реализира от специалисти в областта на 3D технологиите от София, Пловдив, Велико Търново, Ловеч, Варна, Ямбол, Бургас, а вече и Русе. 
Проектите на 3D принтираните предпазни шлемове са изготвени от „Prusa Research“ и са преминали изпитания в Министерството на здравеопазването на Чехия. Материалите за 3D принтиране се предоставят безвъзмездно от няколко фирми в България, а останалите необходими консумативи сa осигурени от РУ.
От проектите за 3D принтерите могат да бъдат изработени два вида предпазни маски - едната е по-тясна и прилепва към главата. Тя е малко по-неудобна, принтира се за час. При втория вариант бордът е изнесен напред, има по-голяма защитна площ и освен по-ефективна, маската е по-удобна за носене. Изработката й отнема около 2.5 часа. От първия вариант са изработени 3 маски, след което е взето решение в университета да се изработват предпазни шлемове само от втория вариант.