Лекомисленото събиране на тийнейджърски компании, които приемат извънредното положение за ваканция и възможност за срещи и раздумки с приятели, което все по-често се забелязва и укорява, включително и в социалните мрежи, да бъде пресечено от Местната комисия за противообществени прояви. Това е идеята на общината като засега мерките предвиждат обществените възпитатели да обикалят вечер междублокови пространства и пейки, където обикновено учениците си сформират мини купони. 
„Целта е ако забележат такова струпване на млади хора, да говорят с тях и да им обяснят ситуацията“, потвърди за „Утро“ зам.-кметът Енчо Енчев.
От вчера 35 младежи откликнаха на апела на кмета Пенчо Милков да се включват в доброволната акция за информиране на гражданите, които подценяват извънредното положение и продължават разходките и седянките по пейки.
„Отзоваха се повече хора, отколкото сме очаквали и то само младежи, какъвто беше и призивът на кмета. Няма да коментирам от кои политически сили са, нито дали има представители на ГЕРБ, защото това няма значение. Осигурихме им баджове за идентификация, предпазни маски и ръкавици, както и брошури за една по-широка разяснителна кампания на гражданите. Целта не е да всяват паника, а да обясняват важността от спазването на взетите мерки срещу пандемията. Те ще продължат да обикалят в събота и неделя, а ако вали дъжд, имат готовност да застанат пред големите хранителни магазини, където обикновено има струпвания“, обясни Енчев. 
В понеделник и вторник предстоят нови срещи с включилите се в акцията младежи. Доброволците ще обикалят по начертана карта, която е разделила града на 6 района, в които са включени големите квартали. От общината подготвят и разяснителна кампания за коронавируса и чрез други средства. Сред тях са плакати, които предстои да бъдат разлепени по тролеите, в които ще е указана полезна информация за заостряне на вниманието на хората.