Временна площадка за 60 камиона ще облекчава опашките на Дунав мост, а при голям поток от товарни автомобили от Южна България, те ще бъдат спирани още край Стара Загора и Велико Търново. Това са част от взетите от областния оперативен щаб мерки за освобождаването на района около граничния пункт, съобщи областният управител Галин Григоров. Вчерашния следобед от българска страна опашката беше почти символична - малко над 600 метра, но към Гюргево задръстванията са над 20 километра.
„Има европейски коридори, които ограничават движението на товарни автомобили по всички пунктове. На територията на Северна България има само 3 пункта, които пропускат товарни автомобили. Най-голямо е натоварването в района на Русе-Гюргево. Затова предприехме мерки, за да бъде избегнато задръстването, каквото се случи в предните дни. Създадена е организация за преместване на колоните от автомобили на бул.“България“ от община Русе и ОД на МВР. Там е определена временна зона от близо 2 км за спиране на автомобилите. С решение на областния оперативен щаб задължаваме „Пристанищна инфраструктура“ да изгради временна площадка за паркиране на товарни автомобили, които биха могли да поемат около 1.5 километра опашка или 60 автомобила, на входа на пристанищния комплекс на бул.“Тутракан““, съобщи Григоров.
Очаква се площадката да стане факт до няколко дни. Отделно ще бъде изискано от Областно пътно управление да осигурят на пътя Русе-Силистра химически тоалетни и периодично да почистват пътя, тъй като няма възможност за регламентирано изхвърляне на отпадъците и по думите на Григоров струпването им е предпоставка за друг вид зарази. 
„Водили сме разговори с военното министерство и формированието в Русе. Съдействие е търсено от военното формирование единствено за осигуряване на хора за подготовка на помещения, в които биха могли да се настаняват болни от коронавирус. Войниците си свършиха перфектно работата и помогнахме на УМБАЛ „Канев“, посочи областият управител и заяви, че при нужда има готовност да се включат хора и да помагат.