Легендарният русенски волейболист Любо Ганев бе избран с пълно единодушие за председател на УС на федерацията. Той е вторият русенец след Валентин Йорданов, който ще ръководи национална спортна централна. Новият №1 във волейбола даде специално блиц интервю за „Утро“.

- Г-н Ганев, поздравления. Вярвахте ли, че ще заслужите такава чест?
- Благодаря! В случая не става въпрос толкова за чест, а за доверието на 28 клуба. Имах платформа, представих я, хората застанаха зад нея. Оттук насетне ни чака много работа. Главното е да да се стъпи на здрава основа и без да се отрича доброто, сторено от предшественика ми, да почнем процес на надграждаме. Може да звучи заучено, но най-важната цел пред мене е да се отворим към нови партньорства - с бизнеса, клубовете, медиите, феновете. Волейболът у нас е достатъчно популярен спорт, за да потърсим още по-широка база за неговото развитие. Погледнете пълните зали - те са достатъчно доказателство за интереса на българите към волейбола. Винаги обаче може да се направи още е още.
- Русе получи тази година домакинство на две престижни състезания - домакинство през юни за мачове на Златната европейска лига при жените и на европейска квалификация през септември при мъжете. Как покрай последните събития в света виждате организацията на тези мачове?
- Турнирът при жените беше отменен. Решение за мъжките мачове на този етап все още няма.
- Като русенец следите ли представянето на „Дунав“?
- Ризбира се, как иначе! Често говоря с главния мениджър Валери Андреев и треньора Дани Милушев. Виждам израстване в този отбор. Тимът беше в Топ 8, сигурен съм, че ще продължи да бъде фактор в Суперлигата и да надгражда класата си. Дано бизнесът и общината продължат да помагат.
- Накъде върви българският клубен волейбол?
- Интересът на феновете е факт. Изградиха се центрове, където нашият спорт е издигнат в култ. В тази трудна обстановка има обаче клубове, чийто бюджет достига 2 милиона лева. Има и с по милион, с по 500 000. Елитен спорт без средства няма как да има. Трябва да направим така, че клубовете да са толкова силни като конкуренция, че да зареждат националния отбор с класни състезатели. А такава задача няма да е по силите само на федерацията. Ето защо ви споменах за търсене на нови партньорства.
- Желам ви успех!
- Благодаря!