Хората са по улиците, пенсионери стоят по пейките, младежите вечер обикалят улиците и не спазват предписанията на здравните органи, на министри, кметове. Това коментира кметът Пенчо Милков, който в тази връзка предложи нещо, което не е правено в България. Представителите на политическите партии заедно с младежките структури да сформират екипи, които да обикалят по кварталите и да убеждават хората да се приберат. Екипите ще са снабдени с предпазни средства, осигурени от общината, и ще раздават брошури. Те ще разговарят с хората, за да ги убедят да си стоят вкъщи. Идеята беше обсъдена с представители на местните организации на БСП, Атака, ДСБ, ВМРO, Да, България, Движение за радикална промяна „Българската пролет“ и ССД. За участие в инициативата кметът покани и представителите на ГЕРБ, които по-рано през деня отказаха да участват в сесия. 
От първия миг, в който имам привилегията и правото да говоря пред общинските съветници и русенци, говоря за две неща - да сме единни и да бъдем за пример на останалите българи и хората извън България. Предлагам нещо, което не е правено. Да предприемем заедно действия, с които можем да се справим бързо, ефективно, но и демократично с проблема, който е констатиран в общината и хората по улиците. Политическите партии са части от обществото, изразители на определени групи на територията на общината  и са доказали много пъти, че са организирани и ефективни, когато имат определена поставена цел. Предлагам политическата система, която е оплювана, обругавана и в която няма никакво доверие, да покаже чрез политическите си организации, че можем ефективно, бързо и чрез убеждение да постигнем резултат - да приберем хората от улицата. И това ще увеличи доверието в тези организации и ще ни даде възможност да израснем като общество в тази криза, коментира Милков. 
Според него, ако бъдат изпратени полицаи, няма да се реши проблемът. Не можем да очакваме полицията да разгонва хората от пейките. Има демократичен вариант. Партиите са добре организирани, особено когато работят за обща цел, подчера кметът.