Шофьор на туристически автобус в Банско почина часове, след като се прибра у дома си в село Пиргово. Близо половин ден близките не знаеха какво да правят, тъй като се оказа, че институциите не са подготвени за подобен казус.
60-годишният Трифон е работел в Банско като шофьор на автобус. Прибрал се в сряда следобед, а вчера сутринта съпругата му го намерила припаднал и потърсила помощ.
„Обадих се на нашата лекарка, с нея разговарях и тя веднага се задействала, кметът дойде, и докато сляза долу, мъжът ми вече не се чуваше да диша изобщо. Той по принцип работеше като шофьор, туристи караше между Банско и София, трансфери прави от летището. Смятам, че не е починал от коронавирус, тъй като му посиня лицето. Предполагам, че не е заразен, но ако евентуално е заразен, нали трябва по някакъв друг начин да се действа. И така чакаме от 11 часа сутринта вече пет часа“, разказа съпругата на починалия Лидия Николова.
Заради необичайната ситуация лекарят не се наел да издаде смъртен акт. Уведомени бяха полицията, областният управител и Здравната инспекция, за да се вземе решение какво да се направи.
„Надали някой си е помислял, че може да се получи такъв вариант - човекът ще реши да се прибере точно по време на блокадата, която се извършва, ще си дойде и на следващия ден ще почине“, коментира кметът на Пиргово Стефан Барбуков.
Притесненията на местните хора са, че починалият не е бил под карантина. Мъжът не е съобщил в кметството, че се е върнал от Банско и се движил свободно из селото. Бил е в магазина, седнал е и с няколко души да изпият по нещо.
„Ние не сме знаели, че той работи там, че се е прибрал. Единственото нещо, което е направил, е да отиде на магазина да си купи нещо за ядене“, обясни още кметът.
След консултации с националния щаб е взето решение тялото да бъде транспортирано със специално оборудвана линейка до моргата в УМБАЛ „Канев“ в Русе. Там ще бъдат взети проби и ще се направи аутопсия. От РЗИ заедно с кмета на Пиргово са издирени всички контактни лица, с които е общувал починалият Трифон, ще бъдат уведомени и личните им лекари. Председателят на Националния оперативен щаб ген.Мутафчийски коментира, че съдебно-медицинска аутопсия ще даде отговор на въпроса за причините за смъртта.