В силно и емоционално слово в началото на вчерашната сесия кметът Пенчо Милков упрекна общинските съветници от ГЕРБ, че в първия критичен момент са се разбягали. Реакцията му беше провокирана от напускането на Пленарна зала на избраниците от ГЕРБ, които пък бяха категорични, че няма да участват в сесия не заради страх за здравето си, а защото са убедени, че това е отговорното поведение. 
Снабдени с маски и ръкавици, съветниците бяха разпределени по схема през ред и през три места в Пленарна зала, а дневният ред на заседанието беше сведен до десетина точки, свързани със срокове по проекти. Заседанието премина при закрити врата за журналисти и граждани. 
Въпреки това групата на ГЕРБ - най-многобройна според изборните резултати, която още в неделя изпрати предложение за отмяна на сесията или за провеждането й онлайн, беше категорична, че провеждането на сесията очи в очи в 21 век на фона на всички мерки и извънредното положение в страната е недоумение. Председателят на групата Бедрос Пехливанян прочете декларация, като подчерта, че с изненада са научили от медиите, че все пак е взето решение да има сесия, въпреки извънредната обстановка в страната и пренебрегвайки насоките на Националния щаб да сме социално отговорни.
Единственият начин да опазим здравето на българите е социална изолация. Групата на ГЕРБ няма да участва в това заседание на общинския съвет - не защото се страхуваме за здравето си, а защото сме убедени, че това е отговорното поведение. Това е примерът, който трябва да дадем на нашите съграждани. В тази зала има много възрастни хора, които са от рисковата група и които според една от последните заповеди не трябва да са повече от двама на открито. Да не говорим за закрито непроветриво пространство, каквато е Пленарна зала, каза Пехливанян. Той подчерта, че разумното управленско решение бе да се отложи сесията, по примера на общинските съвети във Велико Търново, Варна, Благоевград и други градове. 
След прочитането на декларацията съветниците от ГЕРБ напуснаха залата и това предизвика речта на кмета Пенчо Милков.
„Ще напомня на Бедрос Пехливанян и на всички, които дезертираха от сесията днес, че в момента в заводите в Русе шивачки, работници, леяри сглобяват машини. Стотици работят, за да не спре икономиката. Според мен бомби да падат върху тази сграда, общинският съвет трябва да е последният, който ще се разпръсне. А групата на ГЕРБ се разбягаха в първия критичен момент. Избягаха от работните си места. А има други, които работят по над 20 часа с маски и ги сменят на час, защото са потни, а те се разбягаха в първия труден момент. Вярвам в принципността и мъжеството, и вярвах, че групата на ГЕРБ ще бъде тук. Убеден съм, че като върховен орган на местното самоуправление общинският съвет в Русе не бива да спира своята дейност, докато нашите съграждани - медици, социални работници, работници в заводите, магазинери, шофьори и много други продължават да работят, за да не спре нормалният ни живот!“, каза Милков. 
Той посочи, че Народното събрание заседава, като е говорил и със здравното министерство, откъдето е получил положителен отговор за провеждане на сесията. Общинският съвет, а не кметът е върховният орган в град Русе, и именно той трябва да покаже не паниката, а самоорганизацията и дисциплината, категоричен бе Милков, като допълни, че залата е дезинфекцирана, а на всички са раздадени предпазни средства. 
Очаква се удължаването на сроковете за участие по проекти и програми, но до момента такова удължаване няма. Има няколко дни до изтичането на възможността на община Русе да участва по важни проекти и вземаме тези решения, подчерта кметът. 
Що се отнася до сроковете, от ГЕРБ посочват в декларацията си, че в дневния ред липсват точки, които да са по важни и неотложни въпроси за жителите на общината. В момента структурните фондове се преструктурират и дали ще гласуваме даване на съгласие да се кандидатства по проекти, не е въпрос, който не търпи отлагане. Не е въпрос, който касае здравето на нашите съграждани и сънародници, а то трябва да е приоритет на всички нас, се казва в декларацията.