Пандемията от коронавирус поставя на изпитания силата на НАТО, но алиансът ще запази способността си да провежда своите мисии. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, представяйки своя ежегоден доклад за състоянието на НАТО през 2019 г.

„Коронавирус беше открит на някои наши служители, някои учения са модифицирани или отменени. Но това не се отразява на способността на НАТО да провежда своите операции. Пандемията изпитва силата на НАТО, но ние ще я победим“, подчерта той.
Генералният секретар подчерта, че НАТО предприема всички необходими мерки за ограничаването на разпространението на вируса. „НАТО предприема необходимите мерки, за да ограничи разпространението на вируса и да продължи нашата работа за осигуряване на безопасността на нашите съюзници. Първостепенно за нас е здравето на нашия персонал“, отбеляза той.
Сред мерките за защита на служителите от коронавирус Столтенберг посочи и провеждането на днешната пресконференция, която е организирана онлайн. На нея не присъстват журналисти, те задават въпросите си по Скайп, след като предварително са се регистрирали в пресслужбата на НАТО.

Ученията на алианс

Столтенберг отбеляза, че алиансът е преразгледал цялата програма на своите учения във връзка с пандемията от коронавирус. „Отменихме редица учения, отложихме или променихме формата на други“, посочи той. Столтенберг подчерта, че най-големите през тази година стратегически учения Defender 2020 „не са отменени, а е бил преразгледан техния формат и съкратен мащаба им“.
По-рано САЩ заявиха, че няма да изпращат свои войски в Европа за тези маневри.

Среща на външните министри от НАТО

Алиансът планира да организира среща на външните министри на страните-членки в началото на април, обаче за момента не е взето решение за формата на нейното провеждане в условията на пандемия от коронавирус, уточни Столтенберг.
„Възнамеряваме да проведем срещата на външните министри в началото на април, но окончателното решение все още не е взето, дали това ще бъде физическа среща или видеоконферентна“, каза той.

Военните на НАТО в Афганистан

Не са открити заразени с коронавирус сред военнослужещите от мисията на НАТО в Афганистан. Столтенберг подчерта, че пандемията не е повлияла на плановете на организацията да изтегли от страната част от своя персонал и да съкрати неговата численост от 16 на 12 хиляди.

Македония – 30 член

Северна Македония ще стане 30 член на НАТО в най-скоро време, всички страни от алианса са завършили процеса на ратифициране на протокола за нейното членство. Това обяви генералният секретар Йенс Столтенберг.
Всички съюзници вече са приключили процеса на ратифициране на протокола за членство. Северна Македония ще стане член на НАТО в най-скоро време“, каза той.

Разходите не трябва да се съкращават

Страните-членки на НАТО трябва да прилагат приетите по-рано разходи за отбрана, въпреки финансовите загуби заради коронавируса, призова Столтенберг.
„Очевидно е, че ще има значителни икономически последствия. В краткосрочна перспектива ще има сурови последици, които ще се отразят на бюджетите на страните. Но не трябва да забравяме, че когато членовете на НАТО взеха решението за увеличаване на разходите за отбрана, това беше направено, защото живеем в непредсказуем свят. Тази ситуация остава непроменена, затова се надявам, че съюзниците ще останат верни на своите планове“, каза той, подчертавайки, че е рано да се говори за дългосрочни икономически загуби от коронавируса.
Според Столтенберг инвестициите в отбрана са полезни дори в такива ситуации, като настоящата. „Виждаме, че военните на НАТО в момента осигуряват допълнителна подкрепа за преодоляването на последиците от коронавируса, например, разполагат полеви болници. По тази причина военните сили на НАТО осигуряват изключително полезна помощ“, добави той.
Столтенберг отбеляза, че през 2019 г. отбранителните разходи на НАТО са нараснали с 4,6%. Той се надява, че тази тенденция няма да се смени с противоположна заради икономическия шок, предизвикан от коронавируса.