„Кайсии тази година ще има колкото хората да си кусат, не чакайте да варите за компоти и ракия“. Това заяви за „Утро“ Павел Спасов, зам.-председател на Съюза на дунавските овощари. Той обработва 700 декара насаждения, от които 500 с кайсии. Повечето обаче така и няма да дадат плод, а същото е положението в почти цяла Североизточна България.
Топлият февруари излъга овошките, които се развиха преждевременно и станаха уязвими за температурите под 0 градуса, каквито през март съвсем не са рядкост през нощта.
„В Бяла и Ценово всичко е измръзнало 100% от сутрешните понижения на температурите. И днес термометърът показваше -4 градуса. Всичко на първа тераса е загинало, на втора са измръзнали всички, които вече са образували плод. На трета, тези които са само на цвят, тук там са се запазили. Като цяло поне две трети от кайсиите са поразени от застудяванията, като в следващите дни, след като проверките завършат, този процент може само да расте. В селските дворове съвсем няма да има кайсии, тъй като те не се грижат толкова за дръвчетата като нас“, обясни Спасов.
Тъй като никой застраховател не застрахова продукция преди края на април, овощарите могат да разчитат на компенсации само от държавата, която плаща обезщетения само при 100% загуба на реколтата. Този процент може и да бъде намален след като стартира подготвяният от агроминистерството Гаранционен фонд, но това още не е факт, така че тези фермери с по-малки загуби няма да получат нищо.
Добрата новина за бранша е, че останалите плодни дръвчета - череши, вишни, ранни праскови, са в добро състояние и има шанс от тях да се покрият част от финансовите загуби. Кайсиите обаче ще са малко и скъпи това лято.
Като всички в бизнеса и овощарите са загрижени от разрастващата се епидемия от коронавируса. Притесненията им са свързани най-вече с необходимостта да набират работници по време на беритбата, сортирането и транспортирането на продукцията, което означава струпване на хора на едно място, макар и на открито. Надеждите са докато стане време за бране вирусът да загуби силата си с повишение на дневните температури.