За радост в България имаме добре развита текстилна и шивашка индустрия. Ще си произведем необходимите предпазни материали. Това заяви премиерът Бойко Борисов.

„Интересът към нашата индустрия е огромен, особено текстилната, защото по-голямата част от тези мощности Европа е изнесла в Турция и Виетнам“, каза Борисов.

Той подчерта, че първо ще задоволим на 100% нашите нужди от предпазни материали и едва след това, ако имаме възможност ще започнем износ. Борисов подчерта, че страната ни не прави нищо по-различно от това, което правят останалите страни-членки.

Той посочи, че на денонощие фирмите могат да шият от 2000 до 8000 на ден. Има и две фирми, в Габрово и Търново, които могат да произвеждат специален предпазен плат. Едната от фирмите дори е спряла да изпълнява договора си с Бундесвера.

„Максимум сме натоварили мощностите за производството на защитни материали. Няма да се изнесе и един комплект, докато не се презапасим. Никой не дава гаранция, че това ще е за кратко тази пандемия. Кристин Лагард заяви, че последиците от тази пандемия са чудовищни. Страни, които разчитат на туризма, като Гърция, Италия буквално са приключили“, каза Борисов.

Премиерът заяви още, че бюджетът вече е на дефицит и трябва да се попълнят няколко милиарда. „Нищо към този момент не заплашва пенсионната система. Тя се попълва от бюджета. Всеки месец от там отиват милиарди за пенсионната система“, каза той.

Имаме спиртоварни. Имаме няколко комбината, които правят по 1000 тона на месец. 60% от заплатата първия месец за тези, които са в принудителен отпуск ще поеме държавата, каза Бойко Борисов.

Да похвалим учителите с програмите по БНТ2 и БНТ 4. Да останат пари за пенсии, нищо към този момент не заплашва пенсионната система.Тя се попълва от бюджета и трябва да се гарантира дълго време да остане от резерва да се попълва пенсионната система, добави Борисов.

Лесно е да се критикува, по-трудно е да седнем и всяка разумна мярка да я приложим да подобрим. Излизането на граждани извън границите освен ако не е за лечение или неотложна нужда, се забранява. Полагаме огромни усилия да докараме наши туристи откъде ли не, какви ли не упражнения се правят, каза Борисов.

На работа, до аптеката, до банката, до хранителния магазин, това е движението и вкъщи, каза още Борисов.