Д-р Свилен Лазаров е един от известните български специалисти по спортна медицина. На практика няма русенски спортист, който да не е минал поне за консулт през клиниката му в „Ялта“. Във връзките с мерките, които светът предприема в битката срещу коронавируса, „Утро“ разговаря с него.

- Д-р Лазаров, какво трябва да знаят спортистите във връзка с глобалните проблеми около заразата?
- Това, което трябва да знаят всички граждани - да се заемат с подсилване на имунната си система. В случая най-доброто решение е да се засили приемането на витамини, групи С и Д. Различното е, че спортистите, особено елитните, са длъжни да бъдат много внимателни в употребата на хранителни добавки. На практика, покрай актуализирания през миналата година списък със забранени препарати от Световната антидопингова комисия, в почти всяка добавка вече може да се открие неразрешена субстанция. На пръв поглед може да изглежда невинна, но е възможно да постави под въпрос кариерата на всеки спортист. Освен това спортистите от Източна Европа са особено уязвими. Те винаги са „виновни“ и техните проби се разглеждат „внимателно“. Тази практика не важи за състезатели от някои други държави. Ето защо препоръчвам на русенските спортисти да бъдат повече от бдителни и да се консултират с лекар, когато решат да засилят допълнително имунната си система. Освен това нека да пазят рецептите си поне 3 месеца. Може да им се наложи да показват какво и защо им е било предписано.
- Какъв друг съвет им бихте дали?
- То е ясно - ако тренират, да го правят само индивидуално. Всеки, на базата на опита си, може да подбере специален комплекс от упражнения, с които да поддържа някакво физическо ниво. Разбира се, подготовката им няма да бъде пълноценна, но все ще е някаква полезна работа за обща кондиция.
- При вас лично как върви трудовият ден?
- Ами, не върви. В „Ялта“ е празно. Ето защо разпуснах временно екипа си. Да се надяваме, че картината в страната ще се подобрява с всеки изминал ден. Чака ни много тежка и трудна борба.