Заради продължаващото усилено презапасяване с храни цените на основни продукти вървят уверено нагоре. Наред с това русенци вече се сблъскват и с друго нерадостно явление - малки магазинчета хлопват кепенците за неопределено време.
Всеки ден зареждаме на борсата при нови, по-високи цени. Чесънът беше 4 лева, вече го продават по 6 лв. Продадох фасула, сега цената за утре е с 30 ст. отгоре. Макаронените изделия - с 10%. С по 10, с по 20 стотинки, но редовно все по-нагоре. 
Увеличението идва от София, нито за русенската борса, нито за мен полза от това поскъпване няма, защото надценката ни остава една и съща. Само се излагам на рискове с това ежедневно контактуване с хората, сподели търговец на квартален плод-зеленчук.
Колегите му от съседния магазин са решили проблемите си кардинално - затворили са, без да посочат срок за отваряне. Вместо да доставят хранителни стоки на изведнъж огладнелия пазар, пазят карантина на безопасно място вкъщи. Това е още една причина за покачване на цените, тъй като конкуренцията между продавачите намалява.
На този фон се множат идеите да се спре спекулата и да се сложат тавани за някои най-купувани стоки. Като дори се вкарат текстове в Наказателния кодекс, които да дефинират това действие като престъпление. Ако това се направи, не е ясно дали ще има кой да ни продава все пак храни без почти никаква печалба, но пък огромни рискове. Или всички ще предпочетат варианта със спиране на работата за времето на кризата.