Главният прокурор Иван Гешев призова за взимането на радикални мерки в борбата с опасния коронавирус.

Обвинител №1 взе участие в заседанието на Правната комисия на Народното събрание, на която се обсъжда проектът за Закон за мерките по време на извънредното положение, което беше обявено на 13 март.

„Призовавам да се предприемат радикални мерки… Бяхме едни от първите в Европа, които ги взеха, всички останали страни бяха следна нас и ни последваха, включително и САЩ. Проблемът се решава, когато е хванат в самото начало иначе след това става нерешим“, подчерта главният прокурор.

“През последните три дни непрекъснато чувам: Икономиката, икономиката, икономиката. Икономика се възстановява. Държава се възстановява, но животът не се възстановява”, каза на няколко пъти Иван Гешев.

Иван Гешев поиска ограничавания на междуградския транспорт, струпването на хора: „Да не се пътува, ако не е наложително, трябва да се мине в режим почти военно положение. Произвеждат се стоки от първа необходимост… Не ни трябват допълнителни проблеми“.

Главният прокурор смята, че настоящата криза ще покаже дали в България има държавници или хора, които се занимават с дребнотемие. „Ако мислим за избори, може да се окаже, че няма да има кой да избираме и кой да ни избира. Негативните сценарии от Европа вероятно ще се развият и тук, имаме застаряващо население“, каза още той.

„Този проектозакон вчера може би е бил актуален, към днешна дата не е актуален, а утре ще е безсмислен. В реално време наблюдавам, че ситуацията се променя с часове“, предупреди главният прокурор.