Близо 20 хиляди ученици в Русенска област вчера са влезли във виртуални учебни часове. Това съобщи за „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Учебният ден се проведе успешно във всичките 70 училища в областта, заключи тя в ранния следобед вчера. 
За осъществяването на това е необходимо всеки от учениците да разполага с таблет, смарт телефон или с  компютър и, разбира се, с интернет връзка. Вчера станало ясно, че от всички 21 000 ученици в Русенска област само 984 деца нямат такова устройство. По-голямата част от тези деца живеят извън Русе или учат в училища, където има деца от социално слаби и уязвими групи, уточни Георгиева. 
Но заедно с това посочи, че има и деца, чиито родителите категорично отказват да ги „обзаведат“ с такива устройства, най-вероятно в името на природосъобразния начин на живот. Такава е ситуацията например с 20 деца в Европейското училище, с 39 в „Христо Ботев“ и другаде. Учениците, които не разполагат с възможност за работа в интернет, получават задачи от своите учители по телефона. Пак по телефона преподавателите контролират как ученикът се е справил със заданието. При други деца, където отсъстват и телефоните, медиаторите ще имат грижата да занесат хартиени варианти със задачи, с които децата трябва да се справят в определен срок. 
Няма да се поставят оценки, въпреки че учениците ще бъдат изпитвани, каза Росица Георгиева. Основната цел на виртуалното обучение е децата да бъдат задържани да не излизат навън и да рискуват да се заразят, обясни тя. И добави: „И другата важна цел е тъкмо през този период на принудително непосещаване на училище да се свърши това, за което учителите никога нямат време: за преговор и затвърждаване на вече преподадения материал“. 
По повод притесненията дали няма учебната година да се обяви за нулева, Георгиева заяви убедено: „Няма причина за това! Така или иначе 60 на сто от учебното време за 2019/2020-а вече е минало“. И повтори,    че изпитният материал за четвъртокласници, седмокласници и абитуриенти ще бъде само върху това, което е преподадено. Тя разсея и други опасения: че с виртуалните учебни часове децата ще стоят прекалено дълго пред екрана: „Няма да държим повече от 20 минути пред устройствата малките ученици, от 4 клас нагоре ще бъдат пред устройствата не повече от половин час, увери тя. Още повече, че не са малко и родителите, които също работят от вкъщи и на тях също им се налага да ползват домашния компютър или таблета. Така че на децата им се възлага упражнение, въпрос, задача и им се дава време да поработят на спокойствие“. 
С отзив от родител се похвали СУ „Йордан Йовков“.
„Искам да ви благодаря! Благодаря ви за бързата организация, за бързото действие, за мерките които предприемате по отношение на обучението на децата ни! Благодаря ви за всички усилия, за цялата работа, която вършите, за цялата грижа, която полагате за нашите деца! Вие сте страхотен екип и го доказвате с действията си в тази изключително напрегната обстновка! Щастлива съм, че детето ми учи именно във вашето училище и се надявам занапред все повече училища да са като нашето“, пише в изпратено по електронната поща писмо до училището от Благовеста Иванова. 

Сайт с над 16 000 видеоурока от 1 до 12 клас обяви безплатен достъп

Достъпът до сайта до Уча.се става безплатен за всички хора до края на обявената ваканция - 29.03.2020 г., за да може учебният процес в България да продължи по максимално ефективен начин, съобщи основателят на образователната платформа Дарин Маджаров. 
Сайтът предлага над 16 000 видеоурока и тестове по всички предмети от 1 до 12 клас, както и тези за 4 група за децата в предучилищна възраст. Всички видеоуроци и тестове са изцяло съобразени с учебната програма и дори с точния учебник, по който учениците учат и учителите преподават.