Пазете се от измами с новия коронавирус и не носете много пари, за да не станат обект на кражби и грабежи, предупреди МВР във връзка с извънредното положение, въведено за ограничаване на заразата.
Известните с изобретателността си телефонни измамници вече са вкарали и новата напаст в арсенала си. Старият сценарий с позвъняване от лекар, който съобщава за нуждаещ се от скъпа операция катастрофирал близък, е модифициран. Сега „докторите“ твърдят, че човек от семейството е заразен и трябва да се плати спешно за лечението му.
Друг сюжет е искането на пари за освобождаване на колети с ваксини, лекарства или предпазни средства срещу Ковид-19. 
Всяко искане на пари от непознати във връзка с коронавируса е сигурен знак за измама. Не се доверявайте на телефонни обаждания, проверявайте информацията на тел.112.
Друга важна препоръка е да не се пускат в домовете хора в защитни облекла, под предлог че влизат да дезинфекцират. При такива опити веднага също трябва спешно да се сигнализира на тел.112. 
Заради извънредното положение валидността на личните карти и на паспортите се удалжава с 6 месеца. До края на май пък могат да се сменят талоните на коли с газови уредби.
Не се поддавайте на слухове, на коментари от некомпетентни хора и непроверени информации в социалните мрежи. Достоверна е информацията от Националния оперативен щаб и представителите на официалната държавна власт, съветват от МВР.