Идеята, която имахме, да разредим градския транспорт заради неработещи предприятия, се оказа нетолкова добра, и от днес градският транспорт се възстановява с нормално разписание. Въпреки че първите 1-2 дни пътуваше полупразен, се оказа, че с празничното разписание пътува препълнен. Това каза кметът Пенчо Милков на брифинг във връзка с прилагането на издадената заповед с допълнителни мерки. Той посочи, че извън града пътуват само две линии с празнично разписание, но и те ще се възстановят. На този етап е отхвърлено предложението за безплатно паркиране, тъй като всяко плащане в бюджета е важно. Своевременното заплащане на данъците е форма на патриотизъм и според мен има доста начини за плащане, защото така общината ще гарантира местните си приходи, посочи още кметът. 
Той коментира, че има неща, които го притесняват, като в тази връзка се обърна с молба към гражданите да спазват мерките за собствена безопасност. 
„Когато се чака пред магазини, банкови клонове, да се спазва дистанция и правила за хигиена. Наблюдаваме нарушаване на забраната от определени заведения и съм изпратил МВР да окаже въздействие на тези места. Трябва да видят нещастен случай, за да спазват мерките за безопасност ли? Не е целта вирусът да контролира нас, а ние да контролираме вируса. Затова ще продължим с особена настойчивост към местата, които нарушават забраната“, категоричен бе Милков. 
Той посочи, че в бюджета са направени разчети, като се спират дейности, за да се осигури финансов ресурс за маски и защитни облекла. 
Нося отговорност за града. До момента, в който дойде държавната подкрепа, трябва да имаме маски и защитни облекла, каза кметът. 
А иначе още в неделя след призива на администрацията към шивашките фирми за осигуряване на маски, веднага са пристигнали общо 830 маски, вчера още 500, а за днес са поръчани още 1000 със заплащане. Получаваме и дезинфектанти. Харесва ми начинът, по който обществото започва да реагира, защото криза от такъв характер показва твърде ясно какво е състоянието на обществото и му помага да се развие, отбеляза Милков. Именно дарените маски са използвали вчера служители от социалния патронаж, от КООРС, водачите на автобусите. От тях служителите на КООРС са раздавали и на работещите в малките търговски обекти, които не са успели да се снабдят. 
„Русе е изправен пред много голямо предизвикателство, защото Дунав мост е в града. Имахме планове за много по-агресивни действия, вече въпросът е, доколко правителството ще ги разпореди. Ако се установи случай на коронавирус, не трябва да има паника. Мисля, че това допълнително ще накара хората да спазват правилата. Но не трябва да има нещастен случай, а сами да си наложим самодисциплина в определени моменти. Няма как да допуснем децата да се събират на групички. Също за пореден път се обръщам към възрастните хора да се самоограничат и да стоят повече по домовете си, а ние да им помагаме“, каза още кметът.