Американски учени предлагат като терапия срещу новия вид коронавирус да се използват антитела от кръвта на вече преболедували и излекувани от COVID-19. Внедряването на този метод на имунотерапия може да стане много бързо и не е необходимо да се чака с разработването на ваксина срещу заболяването. Резултатите от изследването са публикувани в списание „The Journal of Clinical Investigation”.

Методът на така наречената пасивна терапия с антитела е разработен още през 1890 г. и е широко прилаган през ХХ век при борбата срещу разпространението на морбили, полиомиелит, паротит (заушки) и грип. Изследователите смятат, че този метод ще помогне и сега.

В основата му е създаването на серум, съдържащ вирусни антитела, получени от кръвта на пациенти, които вече са се излекували от коронавирус. Този серум не е пълноценна ваксина и не може да защити човек напълно от заразяване, но инжектирането му ще осигури временна защита и ще позволи да се забави процеса на разпространение на вируса. По този начин ще може да се спечели време за създаването на пълноценна ваксина, твърдят учените.

По данни на университета „Джон Хопкинс” над 77 000 души са се излекували от коронавирус. Антителата срещу този патоген ще се запазят в кръвта им в продължение на месеци, а може и години.

Прилагането на този метод не изисква изследвания или разработки, се казва в прессъобщението. Той може да бъде развит в рамките на няколко седмици, тъй като се базира на стандартните практики в кръвните банки.