Проведохме съвместно заседание с трите ЕРП и председателя на КЕВР, за да набележим мерки, насочени към това да облекчат всички битови потребители по отношение на плащания, ел.енергия и т.н. Това заяви на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Всеки един от представителите на ЕРП-тата е мотивиран всяко едно от тях да работи изцяло в интерес на потребителите. Първата мярка е свързана с осигуряване на непрекъсваемостта на ел.енергията. Всяко едно ЕРП преустановява всички планирани дейности, свързани с рехабилитация на мрежата, ще останат само случаите, свързани с неотложна необходимост. Всички планирани дейности на ЕРП-тата се преустановяват, повтори Петкова. Друга мярка е това, което предстои да проверят колегите във всички болници в страната. Трите ЕРП-та от днес започват проверка във всички болници, за да видят как функционират системите, собственост на болницата и дали могат да реагират адекватно ако има смущения в ел. енергията, отбеляза министърът.

ЕРП-тата на своите сайтове са посочили имейл адрес, телефон, така че всички потребители да се свържат най-бързо и да се избегне струпването на хора на едно място. ЕРП-тата също така пренастройват работата на центровете си за разплащания. Въвежда се и мярка по влизането в центровете. Ако има опашка пред подобни центрове, нека да знаят хората, че това се прави в името на тяхното здраве и живот. Моля за разбиране, призова Петкова.

Рисково предложение е налагането на мораториум върху плащането на сметките. Призовавам потребителите, гражданите да се отнасяме отговорно към ангажиментите и задълженията, които имаме. Подготвили сме пакети от мерки, за да се удължат сроковете за плащане на сметки, като се направи разсрочване. Десетдневният срок по разсрочено плащане ще бъде удвоен, ако се налага и още повече ще се увеличи. Ще се даде възможност на хората да платят сметките си при установяване на пълен комфорт за това, каза още Петкова.

За природния газ ще се разработи механизъм на всички клиенти на Булгаргаз да се възстановят сумите, които са надвзети. Днес до 17.30 изтича срокът за подаване на становища от всяка заинтересована страна.. Искаме в рамките на тази седмица да се предприемат действия така че този въпрос да бъде разрешен, добави още енергийният министър.