Предаването на олимпийския огън в Атина следващата седмица ще бъде пред празни трибуни заради епидемията от коронавирус, съобщиха от Гръцкия олимпийски комитет.

В петък Гърция отмени остатъка щафетата на олимпийския огън през страната в опит да не привлича тълпи ден след като пламъкът бе запален в древен Олимп. „Гръцкият олимпийски комитет реши, че церемонията по предаване за Олимпийските игри в Токио 2020 в четвъртък, 19 март, ще се проведе на стадион „Панатенаик“ при закрити врати“, се казва в изявление.

Централният стадион в Атина, домакин на Игрите през 1896, обикновено привлича хиляди души на церемония по предаване на следващия град-домакин на Зимните и Летните игри на всеки две години. Гърция има три регистрирани смъртни случая от вируса и 228 потвърдени заразени, според данните, публикувани в събота вечер. „Следвайки заповедта на гръцкото правителство в опит да овладеем пандемията от коронавирус и за защита на публичното здраве, издадените акредитации няма да бъдат валидни“, обяви местният олимпийски комитет.

Япония все още се подготвя за приемане на Олимпиадата, разкри министър-председателят на страната Шиндзо Абе в събота, независимо от повишаващото се ниво на тревога относно провеждането на Игрите заради коронавируса. Абе и правителството му, наред с Международния олимпийски комитет (МОК) са непреклонни в това, че Игрите – между 24 юли и 9 август, ще се проведат, дори предвид факта, че вече бяха спряни редица спортни събития.

Спекулациите относно отлагане на откриващия ден в края на юли се появиха, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че организаторите трябва да обмислят възможността за провеждане на форума след година. Щафетата на олимпийския огън, в което пламъкът обикновено обикаля на територията на страната-домакин, трябва да стартира в японската префектура Фукушима след по-малко от две седмици. Обиколката в Гърция вече бе съкратена