Безлюдни улици без почти никакви коли и пешеходци, празни, затворени заведения и наплив от клиенти в супермаркетите, бързащи да се запасят с най-необходимото за следващите дни. Тази тъжна и дори депресираща гледка представляваше Русе през първите два дни от обявяването на извънредно положение в страната заради пандемията от КОВИД-19.
Въпреки че до вчера все още нямаше изрична забрана за работа на всички търговски обекти, собствениците на голям брой магазини бяха решили да затворят превантивно врати. Други все още приемаха клиенти, въпреки че такива почти липсваха - хората реагираха според очакванията и бързаха да се запасят най-вече с хранителни стоки. 
В събота „Кауфланд“ осъмна с 200 души чакащи пред вратите 
и настана истинско стълпотворение, тъй като всички пълнеха количките като за последно. Въпреки уверенията на властта, че храна в страната има за две години напред, щандове за брашно, олио, макарони, боб, леща и други стоки с по-голям срок на годност се изпразниха. Персоналът трудно успяваше да зареди с нови количества, тъй като се пазаруваше ударно. Същата ситуация, макар и в нетолкова големи мащаби, се наблюдаваше и в магазините на „Лидл“, „Билла“, „Пацони“. Напливът заобиколи магазин „Метро“, където в събота броят на клиентите беше близък до нормалния.
В неделя ситуацията беше далеч по-спокойна
Големите вериги бяха създали организация, така че вътре в магазина да не пребивават едновременно голям брой хора. Лимитът за „Кауфланд“ бе 150 човека и всички влизащи получаваха клиентски карти, които оставяха на излизане за следващия купувач. Така бъркотията от събота бе избeгната, а и напливът желаещи да се презапасяват с продукти като че намаля. Пред „Кауфланд“, „Лидл“ и другите супермаркети дисциплинирано чакаха по десетина човека и големи опашки вече нямаше.
Дистанцията от 1,50 метра остава пожелание
И в събота, и в неделя въпреки по-добрата организация и предупреждения малцина клиенти в супермаркетите спазваха препоръчаната дистанция от 1,50 метра един от друг.
„Ние сами не си помагаме. Отнасяме се много несериозно към този вирус, който сее смърт и е заплаха за обществото. Погледнете само към четирите каси в магазина, хората са притиснати един зад друг и почти никой от тях няма защитни маски. Един да е заразен с Ковид-19, ще разнесе заразата на всички пред него и после ще се чудим какво стана“, каза Живка Маринова, която беше един от клиентите в магазин „Билла“ на ул.“Бозвели“ в събота, когато хората в квартала масово се запасяваха с хранителни продукти и тоалетна хартия. Предимно се купуваха продукти на промоция, като тези с по-високи цени стояха по рафтовете.
Маски, дезинфектант, спирт, витамин С няма
Такива надписи посрещаха клиентите в някои русенски аптеки. Опашки имаше и пред тях, където бясно се купуваха витамини за подсилване на имунната система и лекарства от първа необходимост. В повечето аптеки вече са ограничили броя на посетителите в тях и пускат само по един или двама клиенти, в зависимост от броя на работещите гишета. Така търсените маски продължават да са дефицитна стока, въпреки че русенски фирми започнаха да ги шият още преди десетина дни. Производството им обаче далеч не може да задоволи неистовото търсене на този най-прост защитен продукт. Дори когато се продава на цена десет пъти по-висока, околкото преди заплахата от коронавируса да стане реалност.
Тъжна гледка представлява Мол Русе
В целия търговски център работят единствено хипермаркет „Едея“, аптеки „Субра“ и дрогерията dm. В тях обаче клиентите бяха под нормалното число, вероятно защото много хора не са разбрали, че забраната за моловете изключва някои видове обекти в тях. Надписът на централния вход обясняваше ситуацията и насочваше посетителите към входа откъм паркинга, който е най-близко до трите действащи обекта. Заградителна лента отделяше работещата част на партера от затворените магазини, които според заповедта на здравния министър не могат да работят. Затворени са и всички обекти на горните етажи, а спрените ескалатори също бяха преградени.
„Заведението няма да работи до 29 март“
Такива надписи красят витрините на русенски ресторанти и кафенета, макар повечето да са предпочели да затворят врати без никакви обяснения. Полицейският контрол върху тях е засилен. Още в събота униформените са посетили всички управители на питейни заведения и ресторанти и са им разяснили заповедта и санкциите, които ще бъдат наложени на всеки, дръзнал да приема клиенти.
Няма нарушение на заповедта за преустановяване работата на ресторанти, барчета, дискотеки и увеселителни заведения, поясни директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Теодор Атанасов след направените проверки от полицейски екипи. 
Някои ресторанти обявиха, че ще изпълняват поръчки, подадени онлайн или по телефона, и ще доставят храна по домовете. 
Както обикновено си работеха търговците на Кооперативния пазар
Че има някакво извънредно положение, подсказваше единствено затвореното заведение откъм западния вход. Всички магазинчета за дрехи, обувки, железария и други си работеха, макар че наплив от клиенти нямаше. На няколко места шумно се обсъждаше какво е забранено и какво не, така че за най-дребните търговци определено ситуацията е доста объркваща. Вина за неяснотите определено носи и държавата, която сменя позициите си през няколко часа. Първо в петък здравният министър преустанови достъпа до всички търговски обекти, после късно вечерта издаде актуализирана заповед, според която се спира само работата на заведения за обществено хранене, кафенета, барчета и молове с някои изключения в тях. В събота пък председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски поиска най-строгите мерки - да работят само хранителните магазини, аптеки, бензиностанции, банки и застрахователни компании. Трябва ли да търсим издадени по нощите заповеди и постоянно да следим дали не е излязла нова забрана, която влиза в сила веднага, без никакви срокове, недоволстваха дребните предприемачи.
Ситуацията наистина се променя твърде динамично и ограниченията нарастват всеки ден
Кажи речи всички институции ограничиха достъпа до тях, мероприятията масово са спрени. Вчера бе съобщено, че и шофьорските курсове се спират до 29 март заради опасност от заразяване с коронавируса.
Спазването на правилата е лична отговорност на всеки, но ако не се тревожите за собственото си здраве, помислете дали искате да заразите възрастните си родители, баби и дядовци, за които това може да е фатално.