Доктор Петър Марков е роден в София. След като завършва Медицинския университет специализира епидемиология в Школата по тропическа медицина към Лондонския университет. По-късно е поканен да е част от изследователите на ХИВ, вирусни хепатити и други инфекции. Тогава участва и в разследването на епидемията на тежкия остър респираторен синдром в Китай и Хонг Конг.

Впоследствие е избран за лектор по биология на инфекциите едновременно в два колежа на Оксфордския университет, където преподава близо 10 години. През 2013 г. става част от Институт Пастьор в Париж, където помага за основаването на център за глобално здраве, а по-късно е изследовател и към Университета в Лион. От 2 години е част от Европейския център за контрол на инфекциозните болести.

– Очаквате ли обявяването на извънредно положение да даде резултат в България?

– Отговорът на този въпрос ще зависи от това какви конкретни мерки се взимат за забавянето на разпространението на вируса. Както вече отбелязах в моите коментари по-рано предните дни – най-важното нещо е увеличаване на дистанцията между хората, най-важно е намаляване на близките контакти между хората – това е въздушно-капкова инфекция и това е най-важното нещо, т.е. до каква степен мерките ще ограничат разпространението зависи от това какви конкретни мерки ще бъдат взети.

 – Имаме затворени търговски комплекси, фризьорски салони, някои заведения за съжаление работят, но театри, кина. Очаквате ли ефект наистина?
– Разбира се, безспорно това е мярка в правилна посока и това беше направено, както знаете в Китай на много ранен етап и по много радикален начин. Като знаете, в Китай епидемията беше контролирана и броят на случаите драстично намаля, спрямо това, което се случваше преди 1 месец и да – това са правилни мерки.

– Все още у нас се появяват медици, които ни успокояват, че смъртността от COVID-19 не е по-висока от тази на сезонния грип. Какво бихте им казали по този въпрос?

– Аз имам 2 коментара по този въпрос. Единият е свързан със сравнението с грипа, а другият е свързан с изявлението на различни хора по въпроса за епидемията. Първо, това твърдение, че е същата патогенност както сезонния грип е невярно. Ние знаем, че коронавирусът, дори по най-консервативни оценки, смъртността е от порядъка не дори на проценти, повече от порядъка на 10 пъти по-висока от тази при сезонния грип.

Това означава, че при равно разпространение на единия и на другия вирус, ние бихме очаквали смъртността от коронавирус да е по-висока, многократно по-висока. Това, което според мен обърква хората, е фактът, че новият коронавирус е много по-малко разпространен в сравнение с разпространението на сезонния грип. Сезонният грип годишно глобално засяга от порядъка на 5 млн. души, докато броят на докладваните случаи от новия коронавирус в момента, ако не се лъжа е около 120-130 хиляди.

Дори ако реалният брой е петкратно по-голям от докладвания, разликата в разпространението е огромна.

Другият аспект, който исках да засегна в отговора си, е фактът, че много медици коментират темата за епидемията и понякога бих казал, че коментират по не много коректен начин. Това е разбираемо, защото медицината е много широка област на познание и затова имаме медицински специалности. Когато аз си счупя крака, отивам на травматолог и когато някой роднина има сърдечни болки, аз ще го заведа на кардиолог.

Съответно би трябвало да очакваме коментарите във връзка с епидемията да се правят директно от хора, които имат познания в областта. Аз виждам как дори колеги в близки специалности като вирусология или клинични и инфекциозни болести се затрудняват понякога да интерпретират правилно това, което се случва. Така че моят апел е към колегите, които биват канени за участие в медиите, че поемат голяма отговорност и дали действително те са в състояние да коментират събитията адекватно. 

– В България положителни проби дадоха и деца, слава Богу те не показват никаква симптоматика и могат ли да предават вируса на по-възрастните и колко деца в световен мащаб, са заразени?

 – За децата знаем, че освен че много малко заболяват от вируса, дори когато са инфектирани също има индикации, че те също имат и по-нисък риск от заразяване. Децата по принцип са една много важна група, която винаги имаме предвид при контрола на инфекциозните болести. Това е така, защото те контактуват по различен начин от нас възрастните – при игра те са в много близък контакт, също така в учебните заведения, в детските градини, децата са обикновено в големи групи. Това създава предпоставки за много бързо и лесно разпространение на инфекции между тях. И така става, че когато едно дете се зарази вкъщи и отиде в училище, то може много бързо да зарази други деца и обратно – заразено дете от училище или детска градина, може да донесе инфекцията вкъщи, така че децата винаги са група от интерес, но това, което се очертава сега за новия коронавирус, като че ли децата не са ключова група за разпространение на инфекцията, по-скоро движещата сила са симптоматично болни възрастни хора.

– Преносители ли са хора без симптоми, докторе?

– Това също е въпрос, който продължава да е активен дебат в момента. Безспорно е факт че има случаи, документирани, на заразявани от безсимптомни хора и първоначално опасенията бяха, че заразяването от безсимптомни хора е с много голямо значение за предаване на инфекцията, но сега научният консенсус се придвижва по-скоро в посока, че основният риск от заразяване остава от болни хора със симптоми и бих казал, че най-голямата заразност е налице, когато човек е болен със симптоми. Обикновено в началото на инфекцията, но когато вече има симптоми, т.е. дори и да има някакви заразност от безсимптомните, тя вероятно е ниска и малка по значение.

– От какво зависи как ще изкараш коронавируса?

– Трудно е да се каже, това което се очертава е, че може би тежестта на заболяването от новия коронавирус е по някакъв начин свързано с имунната защита на организма. Има доста вирусни инфекции, при които главните щети, главните увреждания не се създават от самия вирус, от инфекцията от вируса, а са резултат от прекомерен или не добре насочен имунен отговор на вируса. И ако видите възрастовото разпределение на случаите при новия коронавирус, при който най-тежките заболявания са при възрастни хора, в средна възраст рискът е много по-нисък, а децата почти не боледуват. Това също е индикация за такова обяснение, че може би децата, които имат все още малък имунен опит зад себе си, нямат толкова проблем с вируса, а възрастните, които са прекарали вече много други инфекции, прекарват тежко.

– Въпрос, свързан с Европа – как да си обясним, че процентът на смъртност в Италия, е драстично по-висок от този в Китай?

 – Процентът на смъртност ключово зависи от степента, качеството, навременността на болничните грижи за тежките случаи. И ако трябва с една дума да отговоря на въпроса ви, причината е изненада. Това, което видяхме в Италия, че тяхната здравна система беше сварена неподготвена за това, което се случи там като епидемия. И когато в болницата пристигат случаи, които са вече много напреднали, много тежко болни, на тях много трудно вече може да им се помогне. Също така, когато вече капацитетът на болниците е напълно претоварен до степен, че не могат да поемат и половината от нуждаещите се болни, това означава, че за някои от болните има неадекватна или никаква грижа. И много в трудно тежко болни да оцелеят при такива обстоятелства. Това видяхме всъщност и в Китай – тежестта на смъртността в Ухан в началната епидемия беше много висока – за другите региони тя спадна и това точно е причината.

– Италианците съобщават, че първият пациент в Кодонио, първото огнище на заразата, е лекуван и с лекарства против СПИН, същото се е случвало и в Китай. Защо се използват лекарства против ХИВ и СПИН?

– В тази ситуация, при която, ние се състезаваме с вируса и се стремим максимално скоро да имаме някакви мерки, някакво лечение, което да работи, най-лесният начин е да потърсим вече работещи противовирусни средства и да се опитаме да ги използваме срещу този вирус. Противовирусните средства много често са насочени да нарушат ключови етапи във вирусното размножаване и ключови части от вируса. Понякога тези етапи и части от вируса са подобни между различни фамилии от вируси и това е логиката да търсим използване на други противовирусни средства, за да се борим срещу новия корона вирус.

– Вашият сценарий за развитието на ситуацията в България през следващата седмица?

 – Трудно е да се дават точни прогнози до дни и дори до седмици и аз ще се въздържа от много точна прогноза, но това, което аз очаквам оттук нататък е лавинообразно нарастване на потвърдените случаи и допускам, че в рамките на седмица-две, ние вече ще надхвърлим 100-те случая и ще тръгнем нагоре да се движим в стотин. Разбира се това също много зависи от интензивността и систематичността на тестването на вируса. Това са моите очаквания. Очаквам също, че ще има още смъртни случаи, за съжаление. Не ми е много приятно да казвам тези неща, но в тази ситуация, това е, което аз мога да очаквам.

 – Актуално ли е все още мнението в научните среди, че с идването на топлото време, може да загуби силата си?

– Аз не бих казал, че това е твърдение, то е предположение, базирано на други въздушно-капкови инфекции, които повечето от тях по време на летния сезон, след пролетта, започват да намаляват по честота. И това е нашата надежда, че новият коронавирус, бидейки респираторен, въздушно-капков вирус, вероятно също ще започне да намалява по честото. Много се надяваме, но няма никаква гаранция, че точно така ще се случи, остава да се надяваме и да се молим.

– Благодаря ви много. Наистина ви благодаря за участието. Ще се видим отново, надяваме се вече с по-добри новини.