Министърът на образованието Красимир Вълчев успокои родителите на ученици, че не се обмисля отлагането на изпитите в края на учебната година, които предстоят на 7, 10 и 12 клас.

"До днес имаме 12 неприсъствени дни заради грипните вируси. С тези нови 10 дни ще станат 22. Във всички случаи отиваме във варианта, в който няма да е достатъчно учебното време за пълноценно усвояване на материала. По всяка една дисциплина имаме 60% преподаване на нови знания и 40% затвърдяване на знания", заяви той пред Нова телевизия, след като заради извънредното положение всички училища бяха затворени до 29 март.

"Това, което правим с дистанционната форма на обучение, е да минимизираме загубите. Да използваме това време за упражнения и затвърждаване на материала. Оптимистично съм настроен, тъй като ми докладват, че над 90% от училищата още от понеделник ще стартират с различни форми на дистанционно обучение. Те най-общо са две - виртуална класна стая или възлагане на задачи и самоподготовка. Надяваме се до вторник-сряда да обхванем почти всички деца", обясни той.

"Всички училища правят организация на работата. Не обмисляме отлагане на изпитите. Мисля, че те са най-малкият ни проблем. Най-скорошното ни решение, което трябва да вземем, е за пролетната ваканция. Вървим по-скоро до ограничаването й до почивните дни около Великден", каза още Вълчев.

"Няма да се пишат отсъствия от първите дни. За нас остава предизвикателство обучението на тези деца, които са от семейства, в които липсва отношение към образованието. Трудно би било дистанционното обучение на най-малките ученици без участието на родителите. Те трябва да бъдат в електронна връзка с учителите, за да могат чрез тях тя да възлагат задачи на децата", обясни министърът.

В същото време зам.-министърът на образованието Таня Михайлова коментира пред bTV:

"От значение е и как самото училище ще приведе тези мерки в изпълнение, защото е важна спецификата на училището, възможностите и техническата обезпеченост. Там, където това не е възможно, ще се осъществява комуникация с родителите по телефон или чрез електронната поща".

Тя обърна внимание, че е изключително важен контролът от страна на родителите, които трябва да проверяват дали децата са изпълнили поставените задачи.

Учителите няма да бъдат в отпуск, подчерта Михайлова. Препоръката от МОН е пет часа обща работа на ден, което включва разработването на уроците, консултацията и работата с учениците.

"Очакванията на хората са училището да се случи по начина, по който е било в момента, но вкъщи. Това няма как да се случи, защото изведнъж трябва да променим начина си на мислене и то още от утре", коментира Диян Стаматов, директор на 119 СОУ в София.

Той попита зам.-министърът какъв ще е контролът, който ще се извършва и как точно ще отчитат онлайн уроците.

"Много от решенията се взимат ден за ден. Важна е ролята на директорите. Отчитането става не към МОН, а именно към тях. Още в петък те трябваше да са създали тази организация. Призовали сме началниците на регионалните управления да координират и да създадат условия за споделяне на добри практики между директорите на всички образователни институции", обясни Михайлова.

"Организацията в нашето училище е следната. Предишния ден учениците получават всички задачи за следващия", допълни Асен Александров, директор на 51 СОУ в София.