Общо потвърдените случаи с коронавирус в страната от началото на появата на заболяването са 37, от които двама са починали. Това заяви проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и на Националния оперативен щаб, предаде БГНЕС.

Проф. Мутафчийски припомни, че тази сутрин заболелите бяха 31. Към 10.30 часа почина 74-годишният мъж в Института „Пирогов“, който беше съпруг на починалата по-рано тази седмица 66-годишна жена.

Във Варна и Стара Загора днес са изследвани съответно 9 и 17 проби, като всички те са отрицателни. Към днешния ден са изследвани 157 проби в София.

„Потвърдени са още пет положителни проби във ВМА и една проба в Националната лаборатория, но там се очаква потвърждение на още 9 проби. Истински потвърдени към момента имаме 6 нови случая на коронавирус. Така общият брой на потвърдените случаи е 37, от които двама починали“, заяви генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Той съобщи, че при някои от пациентите много лесно може да се проследи връзката. Двама от тях са роднини на вече приети пациенти, други са се завърнали от чужбина.

Проф. Мутафчийски даде информация за медицинските заведения, където лежат болните. Във ВМА има девет пациента с коронавирус. В “Пирогов” имаше двама починали, късно снощи беше прехвърлен един човек от “Свети Наум”. Петима лежат в Белодробната болница, на които, ако утре им се докаже първа отрицателна проба, ще бъдат въдворени в домашна картина. „Ако нарушат тази карантина, знаете какво е наказанието, според НК – до 5 години затвор и от 10 000 до 50 000 лева глоба. Винаги сме казвали, че тези пациенти нямат клинични оплаквания“, уточни Мутафчийски.

В Плевен лежат – трима, а в Габрово – двама

В света са 149 хиляди случаите на заболели от коронавирус. Проф. Мутафчийски също така заяви, че в момента нашите здравни власти следят внимателно ситуацията в Гърция.