До 29 март се спира работата на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, както и всички заведения. През този период ще работят само магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите. Това реши областният щаб за борба с коронавируса след обявяването на извънредно положение в страната и издадената от здравния министър заповед, регламентираща кои сектори няма да работят, за да се спре заразата.
Обсъдихме обстановката в Русе, набелязаните мерки влизат в сила веднага, заяви областният управител Галин Григоров, който е начело и на щаба.      В следващите две седмици се преустановяват и учебните занятия и всички извънкласни мероприятия в училищата и двата университета в Русе. Русенският университет съобщи, че предварителните кандидатстудентски изпити на 21 март и 4 април се отлагат за 25 април. Изпитната дата със задочните студенти на 21 пък се отлага за 4 април, като преподавателите, които разполагат с тестове в електронната платформа на университета, ще проведат изпита дистанционно.
Спира се и приемът на децата в детските ясли и градини.
На извънредно заседание на кмета Пенчо Милков с директорите на всички русенски училища бе обсъдена възможността за организиране на дистанционна форма на обучение. Училищата заявиха готовност за започване на онлайн подаване на обучителни материали към учениците.
Спират се всички културни и спортни прояви, няма да работят и фитнес залите. Временно се отлага и връщането на закупените билети за Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. 
Детските и женски консултации спират работа, преустановяват се профилактичните прегледи и имунизации при джипитата, плановите операции и свижданията във всички лечебни заведения.
Информацията за пациенти със съмнения за коронавирус, за взети проби и за резултатите от тях вече ще се съобщават само от националния антикризисен щаб, каза директорът на Районната здравна инспекция д-р Маргарита Николова.
Другата седмица ще бъдат закупени седем термокамери за измерване температурата на всички шофьори и пътници на Дунав мост, които влизат в страната от рискови държави. Шефът на Гранична полиция Димитър Чорбаджиев се надява, че ще бъде въведена 14-дневна карантина за шофьори, които влизат в страната през Дунав мост, независимо дали имат симптоми на заболяването.
Всички митничари от дежурните смени за контрол на автомобили и пътници на Дунав мост, Пристанищна митница и по всички пунктове по поречието на Дунав работят с маски и ръкавици, които сменят периодично след всяка проверка, каза вчера началникът на Дунавска митница Володя Петров. Той уточни, че други мерки предвид обявеното извънредно положение в страната за митниците не се предвиждат.
Искам да кажа на моите съграждани, че ситуацията е тежка, но е под контрол. Има план на общината, който указва какво точно трябва да се прави в такива ситуации. Най-важните правила, които трябва да се спазват, са затварянето на училищата, но това означава децата да се държат вкъщи, а не да се разхождат по улиците и площада, допълни кметът Пенчо Милков.
В общинските служби няма да се допускат външни хора. Гражданите, които се нуждаят от услуги от администрацията или искат да си платят местните данъци и такси, трябва да се възползват от електронните услуги на общината и на онлайн плащанията.
Градският транспорт ще работи с празнично разписание. Спира се безплатното пътуване на пенсионерите като превантивна мярка да не заразят, тъй като те са най-рисковата група.
Ритуалите за младоженците ще се правят безплатно на открито, а не в ритуалния дом. 
Полицията и служителите в КООРС ще следят за изпълнението на тези мерки и ще налагат глоби, ако не се спазват. Това се прави за сигурността на всички и не трябва да има обидени хора, заяви кметът Милков.
Апелирам към вас да проявите разбиране относно създалата се ситуация и да спазвате всички разпоредени мерки от компетентните институции. Това е единственият начин да опазите собственото си здраве, както и това на близките и околните. Бъдете отговорни! Същевременно държа да отбележа, че не трябва по никакъв начин да се поддавате на паника и непотвърдена информация. Не позволявайте излишният страх да вземе превес над разума, се казва и в разпространено вчера обръщение на областния управител Галин Григоров.