Дни след като стана ясно, че хотелите в областта и целият туристически бранш ще понесат жесток финансов удар заради епидемията от КОВИД-19, статистиката отчита радващи данни за миналата година. През 2019 г. местата за настаняване в областта отчитат приходи от нощувки в размер на 9,26 млн. лева, с 4% повече отколкото през предходната година. Според данните градът ни е посетен от 57,5 хил. души, които са направили над 180 хил. нощувки. 3,6 млн. са броили на хотелите ни чуждестранни граждани, отседнали в Русе.
Също толкова радващи са и данните за януари тази година. Приходите са 515 хил. лева, с 10 на сто над миналогодишните през същия месец. Повече са както отседналите в Русе и региона хора, така и реализираните от тях нощувки. 
Хотелите и другите места за настаняване може би ще отчетат прилични резултати и за февруари, но с това добрите новини за тях вероятно ще приключат. Поне за следващите месеци, докато епидемията с коронавирус дай боже приключи с летните жеги и сухото време. Особено тежък удар се очаква за този месец заради отменените Мартенски музикални дни и други културни, спортни и бизнес събития. Браншът засега се въздържа от конкретни прогнози, но най-песимистичните оценки са за близо 90% спад на приходите. Доколко такива очаквания са реалистични ще стане ясно, когато след два месеца излезе статистиката за март - първия месец, в който коровирусът стигна и до България.