Две русенски фирми попадат сред 20-те най-бързо растящите компании от мебелния бранш. Това показва секторната класация „Гепард“ на вестник „Капитал“, която се изготвя на база данните от финансовите отчети на дружествата.
Номер 13 в подреждането е „Красимир Манолов - МАК“, която е на пазара с мебели от 1994 г. Продукцията на компанията се предлага с марката „Макмебел“. Дружеството - собственост на Красимир Манолов Иванов, предлага и индивидуални решения за обзавеждане на жилища, офиси, извънградски къщи, хотели, магазини в страната и чужбина. От 2015 г. развива и онлайн продажби на мебели. За 2018 фирмата отбелязва 29.05% ръст на приходите.
„Ирим“, поставена под номер 19, произвежда корпусна мебел. Едноличен собственик на капитала е Иван Николов Иванов. Създадена е през 1990 г. като ЕТ „Ирим - Иван Иванов“. С годините продуктовата гама се разширява с производството на мека мебел и матраци. Днес дружеството предлага обзавеждане на офиси, хотели и жилища. От 2006 администрацията, производството и складовете на компанията се помещават в собствена новопостроена сграда с обща РЗП над 7000 кв. метра. „Ирим“ продава чрез своите търговски партньори в над 200 магазина в цяла България. Компанията разполага със собствен дизайнерски отдел и с две мострени зали в централната част на Русе. За 2018 отчита 18.42% ръст на приходите. Сред 20-те най-бързо растящи фирми тя е тази с най-голям оборот през 2018 г. (41.783 млн. лв.) и втора по размер на печалбата (449 хил. лв.).