Полиция и здравни власти провеждат операция днес на стоков базар “Илиянци“ в София.

Акцията започна рано тази сутрин. В района има много полицаи с предпазни маски на лицата и защитни ръкавици. Входовете към борсите са блокирани, всеки искащ да влезе се проверява.

Освен документи, проверява се здравния статус на хората. Част от акцията на властите е проверка и на произхода на стоките, предлагани на “Илиянци”.

На място пристигнаха представители на Столична община от дирекция “Аварийна помощ и превенция”, които ще извършат дезинфекция.

БГНЕС припомня, че акцията се провежда след като главният прокурор Иван Гешев поиска информация от здравния министър Кирил Ананиев за “Илиянци”. Преди това Националният оперативен щаб за коронавируса изнесе сведения, че източник на заболяването на двете лица, приети в „Пирогов”, може да е пребивавал в района на стоковия базар.  

В самия стоков базар на вратите на търговски обекти можеше да се прочете надпис за COVID-19.

„Уважаеми клиенти,

през периода на разпространение на коронавирус, ние по време на работа използваме маски с цел да предпазим себе си и вас. Носители на COVID-19 може да нямат симптоми до 14 дни, но въпреки това могат да предадат вируса. Носенето на маски и спазването на дистанция забавя разпространението на вируса. Извинявайте за неудобството и благодарим за разбирането”.

Хората, които дошли днес на работа не скриха, че клиентите са намалели.

Деси, която работи на „Илиянци” от около 20 години каза, че носят маски по принцип. „Дезинфектанти имаме в магазина, в колата“, добави младата жена. Тя не скри, че клиентите намалели драстично и по думите ѝ това е от повече от месец. Жената посочи, че клиентите рядко идват с маски. „От 7-8 клиенти, трима са с маски, четирима – не”, описа още тя.

Лилия разказа, че като дошла днес на работа са проверили само личната ѝ карта на входа. Жената също не скри за промяната в броя клиентите от седмица и повече. „Няма клиенти вече и това е“, посочи тя.