Русенски заведения и фирми предприемат драстични мерки, за да опазят служители и клиенти от разпространение на коронавируса. Заради пандемията нивото на хигиена и защита е повишено до възможния максимум. 
Все по-често на входа на ресторантите и цеховете се поставят диспенсъри с дезифекциращ гел, а сред задължителните атрибути на масите в ресторантите вече са мокрите кърпички. Почистването на работните места и клиентските места вече се прави по няколко пъти на ден.
Взехме решение и вече на входа на всеки ресторант има диспенсъри с дезинфектант, каквито използват хирурзите. А всички хора в кухнята работят с маски, заяви председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев. 
Предприемат се и мерки за изолация на работещите, където е възможно. Във „ВИТТЕ Аутомотив България“ вече са изградили паравани за международните шофьори, които доставят части или вземат продукция, за да нямат досег с персонала. Идващите в завода попълват въпросник, за да се разбере дали са били на посещение в рискови страни и зони. В завода вече дежури и лекар, който измерва безконтактно температурата на всички, които влизат в завода.
С преглед на всички служители, включващ измерване на телесната температура и подписване на поименна декларация за отсъствие на симптоми за заболяване, започва работният ден в „Хепи“. Всички прибори и посуда се измиват машинно при температура 90 градуса. Масите, на които се сервира храна, се почистват и дезинфекцират след всеки клиент. Служителите в кухнята носят ръкавици, които се сменят периодично, като преди това задължително ръцете се измиват с гореща вода и сапун и се дезинфекцират с антибактериален препарат, който се подава автоматично от диспенсер, за да се избегне пряк контакт. Облеклата на всички служители и в кухнята, и в ресторанта се изпират и гладят задължително след всяка работна смяна. Спрян е и вносът на продукти от страните с разпространение на коронавирус. 
Туристическият бранш все още изчислява неминуемите загуби, които ще претърпи заради паниката, оределите клиенти и отменените резервации. Подготвя се и декларация, с която се настоява за извънредни мерки от страна на държавата за подкрепа на туризма.