Още в неделя изпратихме инструкции, с които помолихме в домовете за стари хора да бъдат преустановени свижданията и да бъдат взети специални мерки по отношение на достъпа до възрастните хора, до дезинфекцията и съответно до хигиенизацията в домовете. Това каза социалният министър Деница Сачева.

„Утре до края на деня сме поискали справка от всички общини за нуждите от санитарни предпазни средства и материали, включително дезинфектанти, за да можем да направим съответната заявка и към Министерство на здравеопазването по отношение на предпазните материали. По отношение на дезинфектантите, доколкото ми е известно, всички общини към момента са предприели необходимите мерки за социалните услуги специално. А  иначе от МТСП сме осигурили всичко необходимо за Агенцията за социално подпомагане, за Агенцията по заетостта, Главната инспекция по труда офисите, включително регионалните“, каза социалният министър.

На въпрос във връзка с изплащането на пенсиите и това какви мерки се вземат, социалният министър  посочи, че колегата й министърът на транспорта Росен Желязков е изпратил съответните инструкции до Български пощи за това да се направи, доколкото е възможно разпределение. „Пенсионерите да могат да седят на по-голямо разстояние един от друг“, посочи тя. Сачева каза, че са получили  информация, че в някои от клоновете средствата се изчерпват още сутринта и затова хората се струпват още рано сутрин. „Помолили сме да се направи съответно разпределението заедно с кметовете, така че хората да могат да получават поетапно своите пенсии, там където е възможно препоръчахме да се използват картови плащания“, заяви социалният министър.