107 000 лева и 10 300 направления отпусна допълнително до края на месеца здравната каса в Русе на над 370 джипита и специалисти във връзка с усложнената епидемиологична обстановка от появата на грип тип Б, съобщи вчера за „Утро“ директорът Калоян Копчев. Допълнителните средства са дадени след разпределяне на целия наличен резерв към момента на имащите доказана необходимост от тях лични лекари и специалисти.
Лекарите са информирани писмено от касата за наличните допълнителни възможности да консултират и изследват пациентите си.
Приключи договарянето с лечебните заведения за болнична помощ на територията на областта по Националния рамков договор 2020-2022 година. Бюджетираните средства до края на 2020-а са увеличени средно със 786 000 лева на месец в сравнение със същия период през миналата година. Това означава, че лекарите, работещи по договор с нас, ще получават тези пари на края на всеки месец до декември, така че няма да имат основание да връщат пациенти, посочи Копчев.
За първите два месеца на тази година двете университетски болници в Русе, многопрофилната болница в Бяла и Белодробната болница, които покриват епидемиологичната заболеваемост, са приели по спешност за лечение 70% от всички хоспитализирани при тях пациенти, докато плановият прием е бил 30%.
Това им прави чест и здравната каса няма да жали средства за лечението на пациенти с грипоподобни симптоми, заяви Калоян Копчев.