Кафето е невероятно. Миризмата е опияняваща. Вкусът на първата глътка е сензационен. Кофеинът в повечето случаи е необходим. Бихте ли си представили живота без него? Кафето е най-популярната и обичана напитка в света. Тя присъства в множество коктейли, топли и студени напитки и се консумира навсякъде по света. Съществуват много любопитни факти, които вероятно не знаете за ароматното, ободряващо кафе.

1.Хората смятат, че думата “кафе” е влязла в английския език някъде през XVI век. Очевидно е заимствана от италианската дума „кафе“, която идва от холандската дума „кофи“, взета от османското турско „кахве“, произлизаща от арабското „qahwah“.

Кафените зърна всъщност са семена от череши- Кафето идва от цъфтящо храстовидно растение, което отглежда череши. След като узреят, те се берат, обработват и изсушават. Вкусът зависи от района на отглеждане, климата и други фактори, но общият консенсус е, че семената са сладки като мед.

До края на XV век кафенетата са навсякъде в Константинопол (съвременен Истанбул). Напитката е станала част от турската култура, такава че според легендата е създаден закон, който дава на всяка жена правомощия да се разведе със съпруга си, ако той пренебрегне да й осигури адекватно количество кафе, съобщават от foodpanda.

Колкото по-леко е зрънцето кафе, толкова повече кофеин има.

Опасност за живота от предозиране с кофеин е изключително рядко явление, но не е невъзможно. Повече кафе може да доведе до мигрена, повишен сърдечен ритъм, мускулен тремор и гадене.

Бах написал произведение за кафето. Около 1735 г. Йохан Себастиан Бах писал “Кафената кантата”. В песента дуетът на баща и дъщеря спори как тя пие твърде много кафе и затова няма любовник. В песента се пее как момичето казва на потенциалните ухажори, че трябва да я оставят да пие кафе, ако искат да се оженят за нея.

Бразилия е най-големият производител на кафе в света повече от 150 години. Данните показват, че страната е отговорна за една трета от производството на кафе в света. Виетнам произвежда около половината, следван от Колумбия и Индонезия.

Кафето вдъхнови първата уеб камера в света- През 1991 г. изследователите от университета в Кеймбридж в Англия поставиха камера, която подава снимки на кафе машина в „Троянската стая“, така че служителите да виждат дали съда е пълен или не.

В края на 1600 г. мъжете в Лондон използват кафенето като място за събиране, за да пишат и да говорят за политика. Очевидно това подразнило много от жените им, които написали брошура „Петицията на жените срещу кафе“ – или както те обичали да казват, „новомодна, гнусна, езическа течност, наречена кафе“.

Средният американец харчи около 1400 долара за кафе всяка година, според проучване от 2019г.

Ню Йорк разполага с най-много кафенета в САЩ на глава от населението.