Софийската фирма „Виа Сити Строй“ ЕООД стартира реконструкцията на рушащата се от години Мантова къща. За възстановяването на паметника на културата е ангажирана строителната компания „Русе Стройгруп“. Сградата трябва да бъде завършена след почти две години, към края на следващата 2021-а, но собственикът й вече е обявил за продан бъдещите апартаменти, магазини и гаражи.
Както „Утро“ писа, паметникът на културата на ъгъла на улици „Иван Вазов“ и „Константин Димчев“ зад Математическата гимназия ще се превърне в жилищна сграда с магазини и офиси на партера и подземен гараж. Имотът, който по време на социализма беше детска ясла, а по-късно централа на „Овергаз“, пустее от години, а сградата е в окаяно състояние, след като преди време в таванските й помещения избухна пожар заради запален от бездомници огън.
Сградата е позната като Мантовата къща. Строена е през 1892 г. по проект на Спирос Валсамаки - известен архитект, творил в Русе в края на ХIХ в. В края на 80-те години на 19 век в нея живее тогавашният околийски управител Димитър Мантов - човек, смятан за изключително жесток и безскрупулен фаворит на премиера Васил Радославов. По негово време в подземията на Окръжното управление, където днес се помещава Историческият музей, са жестоко бити и измъчвани политически противници на властта. Някои от тях умират при изтезанията, което става причина подземията на сградата да се нарекат Мантовата гробница.