Регионална библиотека „Лююбен Каравелов“ също пострада от тоталното затваряне на културни институции в цялата държава заради откритите в Габрово и Плевен четирима заболели от коронавируса. 
Всички събития, предвидени в програмата на библиотеката за месец март, отпадат до края на този месец, съобщиха от мястото, където в Русе се пазят най-голям брой книги и печатни издания. Това означава, че всичко, което бе включено в мартенския афиш като събития, срещи, изложби, няма да се проведе през първия истински пролетен месец. 
Най-голямото разочарование за децата ще бъде вълшебната Андерсенова нощ, която бе предвидена за 27 март. Това трябваше да бъде осмото поредно включване на русенчета в необикновени приключения, вдъхновени от приказките на невероятния датски разказвач. Преживяването всяка година предизвиква цял куп цветни емоции у момичетата и момчетата, които се състезават за правото да прекарат цяла нощ в опознаване на различните пространства в библиотеката и ставайки част от забавни игри, състезания, четене на книжки и най-различни други интелектуални развлечения. Тази година се очакваше 16-те деца да имат и един необичаен гост - поетесата Мария Донева, която щеше да им рецитира свои стихове и да им разказва за прекрасното изкуство да вълнуваш с рими и образи стотици почитатели. 
Андерсеновата вечер отпада, не можем да гадаем отсега дали и кога тя би могла все пак да се проведе, тъй като на този етап всички предпазни мерки, които се обявяват по повод коронавируса, нямат срок, казаха от РБ „Любен Каравелов“.
Отпадат също кръглата маса „Потенциалът на библиотеките за културен туризъм“, няколко представяния на книги и няколко изложби, сред които едната посветена на фестивала „Мартенски музикални дни“, както и новата изложба с колекцията шапки на преподавателя в Академията на МВР доц.Людмил Георгиев. 
През март няма да се състоят също и традиционните съботни занимания за малките читатели в „Библиотечко“ на втория етаж в сградата. Впрочем, целият втори етаж ще бъде недостъпен за посетители през месеца с карантинните мерки. Затворени ще бъдат и читалнята на първия етаж, отдел „Изкуство“, конферентната зала. 
Единственото работещо с граждани звено ще бъде Заемната на първия етаж. Там всички читатели - и малки, и големи, ще могат да върнат взетите от библиотеката книги, чийто срок изтича. Възрастните русенци с читателски карти ще могат да вземат нови книги от Заемната. Малките пък ще могат да си поръчат желано заглавие или да се доверят на работещите в библиотеката, които ще им донесат от стелажите на горния етаж четиво за ваканционните дни по време на карантинния период. 
Надяваме се на разбирането, което ще проявят нашите читатели и приятели, и заедно да преодолеем този възникнал проблем, казаха от библиотека „Любен Каравелов“.