40-годишният Кирил Фараонов, който точно преди 4 години бе задържан с eвропейска заповед за арест и предаден на френското правораздаване, а вече лежи в затвора за сводничество, отново ще прекрачи прага на Русенския окръжен съд. Причината - той е в основата на дело срещу пътен полицай и трябва да бъде разпитан като свидетел. Младият катаджия Емил Д. е предаден на съд за това, че злоупотребил със служебната информация и в разрез със закона приятелски подшушнал на Кирил, че е следен тайно от службите и е по-добре да се покрие. Разгласяването на чуждестранна класифицирана информация от шенгенската информационна система обаче, каквото е официалното обвинение срещу него, може да донесе присъда между 2 и 8 години на напусналия редиците на МВР Емил, който вече работи на мениджърска позиция в търговска фирма. Впрочем, бившият катаджия е имал и втори сблъсък с правораздаването, след като е бил разследван за корупция.
Случаят е от август 2015 година, когато Кирил и негова проститутка, трудеща се във Франция, били подслушвани от чуждестранните власти. Според обвинението, вместо да санкционира намиращия се в Русе сводник за шофиране на БМВ с фалшива книжка, автоконтрольорът погазил тежко закона и на среща пред дома си го предупредил, че е обект на дискретно наблюдение. Разговорът обаче бил записан от СРС-та и сигнал за него дошъл в Русе от френските власти.
Няколко месеца по-късно 3 пъти осъжданият Кирил бе задържан и в съдебна зала бе изнесено, че в Марсилия е въртял 7 проститутки, между които 2 били дългогодишни негови кадри. Данни тогава показваха, че момичетата, които изпращал от България за френската Ривиера, се оплаквали, че са заплашвани и им е посягано. За сводничеството той вече лежи във френски затвор, откъдето предстои да бъде докаран за разпит в съда в Русе.
Вчера бяха разпитани няколко полицаи, сред които началникът и колегата, с когото Емил е работил в екип. Всички посочиха, че той се е отличавал с педантичност и стриктност в работата си, но не знаели точно защо решил да напусне.