48-годишен шофьор се размина с условна присъда на първа инстанция за това, че блъснал пресичаща на пешеходна пътека жена, която 4 месеца след катастрофата починала. Според съда справедливото наказание за инцидента е 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок и 3 години без право да шофира. Прокуратурата обаче настоя за ефективна присъда от 3 години и 4 месеца и вероятно ще оспори наказанието. С озадачение наследниците на жената приеха присъдата и също обмислят да я обжалват. Законът в такива случаи е определил наказание между 3 и 15 години.
Случаят е от 23 декември 2018 година, когато малко след 10.30 часа 56-годишната пешеходка се намирала на кръстовището на бул.“Цар Освободител“ с ул.“Ангел Кънчев“. Според думи на очевидци тя зорко се е оглеждала и дори изчакала 2 коли да преминат преди да тръгне да пресича, макар и на зебра, където тя е с предимство, а не приближаващите коли. Щом стигнала средата на платното обаче била пометена от „Ауди А4“, което макар да се движело с позволена от закона скорост, връхлетяло пешеходката. Експертиза показала, че шофьорът не реагирал по никакъв начин, инцидентът е без спирачен път и без опит жената да бъде заобиколена. По думи на водача тя останала невидима за него заради заслепяващото слънце. По-късно се оказало, че той е засичан 23 пъти в нарушения и има издадени 11 електронни фиша за превишена скорост. Блъснатата жена била настанена в болницата с опасност за живота, последвала ампутация на крайник, усложнения докато не издъхнала 4 месеца по-късно. Докато траело нейното лечение шофьорът направил всичко възможно, за да помогне за възстановяването й, включително организирал кампания за кръводаряване и се срещал редовно с нея.
Вчера шофьорът призна обвиненията срещу него и поиска съкратен процес, заради което получи намалена присъда и условно наказание. Той бе оправдан по част от обвинението - че не е бил внимателен и предпазлив към пешеходците. Най-вероятно при стандартен процес го очакваше затвор.