2 години условно и 1000 лева глоба е присъдата на първа инстанция, която чу шофьор, опитал да подкупи полицай. Наказанието може да се обжалва. Изпитателният срок на наказанието е 4 години и това е своеобразен жълт картон за автора на престъплението, който при грешна крачка в този период ще влезе в затвора.
Целта била мъжът да получи обратно отнетата си шофьорска книжка, за която имало съмнения, че е фалшива. Затова и докато течала проверка на случая, тя била в ръцете на разследващите, което обаче никак не се харесало на водача и той започнал да се обажда и инициира лични срещи с униформения с молби да му бъде върната заветната книжка. След като видял, че с жалвания няма да стане, вдигнал нивото и директно попитал полицая дали 500 евро са достатъчни.
Случаят е от октомври 2019 година, когато мъжът бил спрян за проверка и излязло, че има неплатени глоби за 1200 лева, заради което свидетелството му за управление било взето. Веднага се породило съмнение, че издаденият в Полша документ е фалшив и започнала проверка. След серията молби книжката да му бъде върната и намеци за облагодетелстване, инспекторът докладвал ситуацията на своя началник и така било решено разговорите с упорития нарушител да започнат да се записват. Отправената оферта от 500 евро дошла по време на среща на паркинга на хипермаркет „Кауфланд“ в кв.“Дружба“, която също била подслушвана. Тя официално запечатала момента на предложения подкуп и изправи мъжът пред съда.